Tartu ülikool alustab ahistamisjuhtumite osas lisajuurdlust ja lükkab väiteid ümber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu ülikool teatas, et selleks, et kaitsta ülikooli liikmete turvatunnet, lükkavad nad ümber Eesti Päevalehes ülikooli tegevuse kajastamises esinenud korduvad väiteid, mis puudutavad viimastel nädalatel avalikuks tulnud ahistamisjuhtumeid. Lisaks on ülikool otsustanud uute asjaolude selgumisel algatada täiendav ülikoolisisene juurdlus.

Kõigepealt viitab TÜ tänasele Eesti Päevalehe juhtkirjale «Kui ahistajat edutatakse» ja väidab, et sel ajal, kui vanemteadur professoriks valiti, ei olnud ülikoolile ahistamiskaebust veel esitatud. «Professor valiti ametisse 29. novembri 2013 senati istungil. Doktorant esitas oma esimese kaebuse ülikooli personaliosakonnale 6. detsembril 2013. Selles pöördumises ei olnud veel seksuaalse ahistamise süüdistust, need detailid ilmnesid järgmises pöördumises 2014. aasta kevadel,» märgib TÜ oma ametlikus teates.

Tartu ülikool viitab ka ajakirjandusest läbi käinud väitele, nagu ülikooli juhtkond ei oleks tutvunud ahistamist tõendavate materjalidega. TÜ kommunikatsiooniosakonna edastatud teates on kirjas, et kaebuse lahendamine oli väga keeruline, kuna personaliosakonnal puudus kuus kuud võimalus ära kuulata teine osapool - doktorant soovis juhtumi lahendamisel täielikku konfidentsiaalsust.

Alates kaebuse esitamisest 6. detsembril 2013 kuni töölepingu ülesütlemiseni 20. juunil 2014 tegi ülikool enda kinnitusel doktorandiga aga pidevat koostööd ning üritas leida sobivaid lahendusi. Juurdlus viidi läbi pärast töölepingu lõpetamist, siis tutvuti ka professori esitatud materjalidega ning juhiti instituudi juhi tähelepanu sellise tegevuse ebaseaduslikkusele ning lubamatusele ning personaliosakond palus instituudi juhil professorile selgelt märku anda, et samalaadsed eksimused maksavad talle järgmisel korral ametikoha.

TÜ lükkab ümber ka Eesti Päevalehe väite, et «hagi surve viis kokkuleppeni». Kokkuleppele minek oli ülikooli kinnitusel doktorandi ja tema advokaadi initsiatiiv algusest peale ning ülikool ei survestanud seda. «Doktorant ja tema advokaat pöördusid ülikooli poole 15. jaanuaril 2016. Hagi projekt saadeti ülikoolile tutvumiseks koos kaaskirjaga, kus doktorandi esindaja avaldas soovi lahendada asi kohtuväliselt ning sõlmida kompromiss,» märgib TÜ oma kirjas.

Nende faktide, eile õhtul ja täna toimunud kohtumiste, sealhulgas rektori ja professori praeguste doktorantidega ning tänase Eesti Päevalehe artikli ja juhtlõigu valguses alustab ülikool täiendavat juurdlust ning korraldab selleks ajaks ümber ka professori töö labori juhi ja doktorantide juhendajana.

Tartu ülikooli rektori Volli Kalm sõnul on praegu esmatähtis taastata ülikooli liikmete töörahu ja turvatunne. Lisaks soovitakse juhtumi uurimise käigus avada ka sisulise debati üliõpilaste ja töötajatega, kas praegused võimalused enda õigusi ja huve kaitsta on piisavad ning mis hetkest alates peaks ülikool reguleerima erasuhteid.

Esimeste sammudena on juba kohtutud professori tänaste doktorantidega ja üliõpilasesindusega ning plaanis on kohtumised töötajatega erinevates ringides, et teemat avatult käsitleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles