Jüri Kõre: saja tuhande linn Tartu ehk kas suurus loeb? (1)

, Tartu ülikooli lektor, 2011. aasta rahva- ja eluruumide loenduse teadusnõukogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kõre
Jüri Kõre Foto: Kristjan Teedema

Läinud nädalal möödus 40 aastat päevast, kui Tartust sai 100 000 elanikuga linn. Ikka ja jälle on juttu, et linnal oleks vaja taas nii rahvarohkeks kasvada. Kui Tartu osaks saavad Tähtvere ja Luunja vald, siis peaks see unistus justkui teostuma. Võis siiski mitte? Kui tähtis see elanike arvu maagiline piir üldse on?

Kui kõik läheb plaanipäraselt, võtavad aasta pärast jalakäijate silla ületajat vastu kaks monumenti. Ülikooli tulevase IT-maja ja ühiselamute suunda jääb vaimsust tähtsustav vanaisa lapselapsega (Jannsen ja Koidula). Teist kätt, plaanitsetava riigimaja pool sillaküljes, 100 000. tartlase sündi tähistav kompositsioon. Viimane räägib ühemõtteliselt suurusest. 

Nõukogude asustussüsteemis kuulusid saja tuhande elanikuga linnad suurte linnade klassi. Juhus või teadlik valik, aga sümbolid paigutuvad linnaruumi tulevast kasutusotstarvet silmas pidades ülimalt sobilikult. Sest vaimu suuruse mõõdupuu on kvaliteet ja võimu oma kvantiteet.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles