Aasta kultuurisündmuseks osutus kunstinäituse taaslavastus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Kitse näituse kuraator Peeter Talvistu ei kujutanud päev enne väljapaneku avamist novembris ette, et näitus toob kokku rekordiliselt palju külastajaid.
Elmar Kitse näituse kuraator Peeter Talvistu ei kujutanud päev enne väljapaneku avamist novembris ette, et näitus toob kokku rekordiliselt palju külastajaid. Foto: Margus Ansu

Tartu kultuuritegelased kogunesid äsja Eesti Rahva Muuseumisse, kus tehakse teatavaks aunimetuse Tartu Kultuurikandja 2016 laureaadid. Tähtsaimas, aasta kultuurisündmuse kategoorias osutus aunimetuste komisjoni otsusel parimaks Tartu kunstimaja näitus «Elmar Kits. 1966», mille oli 50 aasta taguse väljapaneku taaslavastusena kureerinud Peeter Talvistu ja kujundanud Peeter Krosmann.

Aasta teose looja aunimetuse sai lühianimafilmi «Amalimbo» kunstnik ja peaanimaator Roland Seer, aasta kutseliseks koosluseks nimetas komisjon Tartu ülikooli muuseumi, aasta harrastusliku koosluse aunimetuse pälvisid linnafestivali Uit korraldajad ning aasta uustulnukaks nimetas komisjon rahvusvahelise arhitektuurse valgustuse ja valguskunstifestivali Tartu Valgus meeskonna.

Aasta rahvakultuurikandja tiitli sai Eesti Rahva Muuseumi endine juht Krista Aru, noore kultuurikandja tiitli pälvis festivalide ja projektide eestvedaja Kadri Lind, aasta kultuurikorraldajaks nimetas komisjon Voronja galerii korternäituste algatajad Kaili Kase ja Raul Oreškini ning aasta kultuurikajastajaks Klassikaraadio vastutava toimetaja Liina Vainumetsa. Aasta kultuurisõbraliku ettevõtte tiitli pälvis Tartu kultuurisündmuste toetaja Cramo Estonia AS.

Tunnustusõhtu stsenaariumi koostas ja tseremoonia lavastas teatri Must Kast näitleja ja lavastaja Kaija M Kalvet. Koos näitlejate Laura Niilsi ja Martin Tikuga laval aunimetuse saajaid ja nominente õnnitlenud linnapea Urmas Klaas tegi sõnavõtus muu hulgas teatavaks, et Tartu kandideerib Euroopa kultuuripealinnaks 2024.

Aunimetuste saamiseks laekus tänavu 111 ettepanekut. Nende seast tegi valiku komisjon koosseisus abilinnapea Tiia Teppan, kultuurikorraldaja Ants Johanson, Genialistide klubi programmijuht Henri Roosipõld, sihtasutuse Eesti Teatrifestival juhataja Maarja Mänd, kultuurikajastaja Agnes Joala, Eesti trükimuuseumi direktor ja Tartu linnaresidentuuri korraldaja Lemmit Kaplinski, rahvakultuuriekspert Riho Leppoja, Tartu kunstikooli direktor Kadi Kreis, Müürilehe kirjandus- ja uudistetoimetaja Maia Tammjärv ning linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Marleen Viidul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles