Miks ei istuta linn Prisma ehitust takistavaid puid ümber?

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puud jäävad Nõlvaku tänava ümberkorraldusele ette.
Puud jäävad Nõlvaku tänava ümberkorraldusele ette. Foto: Margus Ansu

Miks ei proovi linn ümber istutada Nõlvaku tänava ja Prisma ehitusele ette jäävaid noori puid?


Vastab Tartu linnavalitsuse dendroloog Kaire Zimmer:

Arutasime puukooliga, kes need sinna aastal 2002 istutas. Et ümberistutamine end ei õigusta, oli ka nende arvamus, see oleks äärmiselt töömahukas. Väga palju oleks käsitsitööd.

Mainiti ka seda, et pinnas, kuhu need puud istutati, oli täitepinnas, kus on kiviklibu ja paneelitükke, sealt juurte kätte saamine on raskendatud. Puud on selles kohas ka nii pikalt kasvanud, et nende kasvamaminek uues kohas ei ole tagatud.

Majanduslikult tuleb odavam osta puukoolist põllul kasvanud koolitatud taimed, mille kasvamaminek on tõenäolisem. Suurte puude ümberistutamine on ka tehniliselt raske.

Nii et ei tasu proovidagi?

Selline seisukoht sai võetud. Oleks väga kallis töö, aga tulemus on kaheldav.

Kui palju asenduspuud praegu kasvavatest väiksemad tulevad, linn on istutanud ka võrdlemisi suuri puid?

Projektis on puude miinimumkõrgus kindlasti paika pandud, aga mul ei ole projekti käepärast. Kui ütlen, siis valetan. (Linna kodulehel ütleb ta, et asemele istutatakse 116 uut puud (neist 38 okaspuud) ja 381 põõsast – J. S.)

Olete kokku lugenud, et likvideerimisele läheb 76 puud, ümber istutate ainult neli. Mis puud need on?

Need on elupuud, neid kasvab kokku seitse, neli on ette nähtud ümber istutada.
Jutt käib Nõlvaku tänava ja korrusmajade vahelisest haljastusest. Üle tee on veel pärnarida, mis läheb ka ära, raieluba on väljastatud 50 pärna kohta.

Praegu räägime Nõlvaku tänava ja Prisma projektist, kui järgmised projektid tulevad, ma ei oska öelda, kas läheb veel midagi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles