Esimene rahvuslik lasteaed talletab oma loo

Liisa-Lotta Veiken
, Tartu Postimees, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotojäädvustus Jaama tänava lasteaia esimestest sammudest. On aasta 1911.
Fotojäädvustus Jaama tänava lasteaia esimestest sammudest. On aasta 1911. Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Tartu laulupeomuuseum asub majas, kus varem tegutses lasteaed. Muuseum korraldas kogumisaktsiooni näituse «Jaama tänava lasteaia lood» loomiseks. Juba on laekunud põnevaid mälestusi ja ilmekaid pilte.

Issand, kui väike see nüüd tundub, vanasti oli see ju nii-nii suur, ütles Heili Tali endise Jaama tänava lasteaia suures saalis seistes. Tali käis seal lasteaias aastatel 1963–1967 ning majas ringi kõndides teadis ta iga ruumi kohta mingi loo rääkida. Jutte ja meenutusi jagas ta hea meelega ning lood kalamaksaõli järjekorrast ning suurest düsenteerialainest vallandasid suuri naerupahvakuid.

Tali on vaid üks Jaama lasteaias käinutest. Aastatel 1907–1988 Jaama 14 hoones tegutsenud lasteaiast jõudis veidi alla sajandi jooksul läbi käia sadu inimesi: lapsi, õpetajaid, söögitädisid, juhatajaid. Ühtlasi oli see Eesti esimene rahvuslik lasteaed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles