Kuidas kaks muumiat Emajõelinna jõudsid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli kunstimuuseumi muumiakambri kaks palsameeritud egiptlast, millele võrdväärseid ei ole mujal Balti riikides ega ka Soomes, on pärit 1791. aastal Vastse-Kuustes  sündinud Otto Friedrich von Richteri uurimisreisidelt Egiptusesse ja Nuubiasse. Ta suri teel koju aastal 1816 Smürnas (tänapäeval Izmir Türgis).

Kogutud muistised jõudsid kaugelt maalt tema isa Otto Magnus von Richteri kätte, kes need aastal 1819 Tartu ülikoolile kinkis. Kõigest sellest annab hea ülevaate mullu mais ülikooli kunstimuuseumis avatud näitus «Teekond Hommikumaale».

Ülikoolile kingitud kollektsioonis oli 128 muistist. Nagu 9. veebruaril avatavasse muumiakambrisse üles seatud puutetundlikult ekraanilt saab lugeda, olid nende hulgas suuremateks haruldusteks rikkalike maalingutega kaetud vaarao kirjutaja puusarkofaag ja kaks inimmuumiat. Lisaks oli kogus palju väiksemaid esemeid, nagu näiteks skarabeused ja kujukesed, mis pidid surnut teenima hauataguses elus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles