Tartu tõstjad lähevad seitsme kulla järele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäksa spordiklubi tõstja Triin Põdersoo on laupäevastel meistrivõistlustel üks kullapretendente.
Mäksa spordiklubi tõstja Triin Põdersoo on laupäevastel meistrivõistlustel üks kullapretendente. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval on maaülikooli spordihoone rassimist ja rauakolinat täis. Tartus peetakse 90. Eesti meistrivõistlused klassikalises tõstmises.


Raske raua alistajaid on laupäeval võistlustules 64, nende hulgas ka kuus naist, kes võistlevad absoluutarvestuses. Mehed võtavad omavahel mõõtu kaheksas kehakaalus.

Juubeliüritusest võtavad lisaks Eesti parimatele külalisvõistlejatena osa Soome tõstjad. Võistluse žüriisse on kaasatud ka üks Soome kohtunik.

Suured eesmärgid

Tartumaa tõstjad valmistusid Eesti meistrivõistlusteks Tartus, Kõrvekülas ja Mellistes. Eesti meistri tiitlit lähevad kaitsma Indrek Koppel, kes võistleb kaalukategoorias kuni 94 kg, ning Riho Kägo kaalukategoorias kuni 105 kg.

«Poiste sportlik vorm on tõusuteel. Võimalik, et koguni neli EMÜ spordihoones treenivat tõstjat suudavad kahe käega tõukamises kirja saada tulemuse 160–170 kilo,» iseloomustab ettevalmistust treener Igor Baškirov.

Tartumaa tõstjatel on koduvõistlustel suured eesmärgid. «Kõik näitab seda, et naiste seas tuleb võit Tartusse,» on võistluste üks korraldaja ja osaleja Lydon Mürgimäe kindel, vihjates Mäksa spordiklubi tõstjale Triin Põdersoole. Temalt oodatakse nii isiklikku kui ka Eesti rekordit.

«Kui kõik läheb hästi, siis meeste kaheksast kehakaalust jääb kuus meistrimedalit samuti Tartusse,» lisab Riho Kägo. Lisaks Kägole loodetakse kuldmedalit Jaan Korobovilt (kuni 56 kg), Rauno Karrolt (kuni 69 kg), Kert Ustavilt (kuni 85 kg), Indrek Koppelilt (kuni 94 kg) ja Lauri Nämilt (üle 105 kg).

Mitmes kaalukategoorias võib Tartumaale jääda ka teist karva medaleid. «Tartus on tõstmise kandepind lihtsalt kõige laiem,» põhjendab Mürgimäe ambitsioonikaid ootusi.
Raskemates kehakaaludes võib minna Eesti rekordite ründamiseks.  

Võistlus käib ka kõige tugevama meeskonna karikale. Arvesse lähevad igast klubist seitsme parima punktid. Seetõttu on Vargamäe spordiklubi eest väljas ka praegune Eesti parim tõstja Leho Pent, olgugi et ta EMil küünarliigest vigastas. Iga punkt on ju kuldaväärt.

Topeltjuubel

Juubelihõngulistel Eesti meistrivõistlustel tähistatakse laupäeval veel üht ümmargust sünnipäeva. Täna täitub teenekal Tartu tõstetreeneril Arne Heinlaiul 70. eluaasta.

Heinlaiu käe alt on välja kasvanud kaks Nõukogude Liidu meistrit, praegu võiks neid saavutusi võrrelda maailmameistritiitli võiduga.

Ka Arne Heinlaid ise oli meistersportlane, kel jäi 1960. aastatel maailmarekordist vaid õige veidi puudu. «Ta on olnud kogu elu hingelt tõstja,» tunnustab Kägo.

Võistluste korraldajad ootavad kõiki, kes Heinlaiuga kokku puutunud, õnnitlema laupäeval praegugi aktiivset treenerit.

Tõstmisvõistlus

• 90. Eesti meistrivõistlused klassikalises tõstmises.

• 12. märtsil kell 11–17 Eesti Maaülikooli spordihoones.

• Osa võtavad Eesti parimad tõstjad ja külalisvõistlejad Soomest.

• Pöialt tasub hoida Tartumaa tõstjatele eesotsas mitmekordsete Eesti meistrite Indrek Koppeli  ja Riho Kägoga.

• Pealtvaatajatele prii sissepääs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles