Tartu Ülikool valmistub kolmandaks TULEmiseks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsikaõpinguid jätkav Viljar Pihlapuu leiab, et ülikooli poolelijätmine oli tema puhul õige samm, sest ilma nelja-aastase pausita poleks tal ilmselt tekkinud himu minna ka magistrantuuri.
Füüsikaõpinguid jätkav Viljar Pihlapuu leiab, et ülikooli poolelijätmine oli tema puhul õige samm, sest ilma nelja-aastase pausita poleks tal ilmselt tekkinud himu minna ka magistrantuuri. Foto: Kristjan Teedema

Neli aastat tagasi Tartu Ülikooli füüsikaõpinguid katkestades oli Viljar Pihlapuu kindel, et jätkab ühel päeval kindlasti diplomi nõutamist. Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riigi programm TULE tegid tema naasmise lihtsamaks.


Pihlapuu on üks ülikooli pooleli jätnud 144 tudengist, kes immatrikuleeriti uuesti tasuta õppekohale läinud aasta sügisel. Sellest semestrist lisandus TULE (lühend loosungist «Tule uuesti, lõpeta edukalt!» – toim) raames üliõpilasperre veel 105 nime.

«Mis seal salata, eks osalt oli katkestamise põhjuseks ka laiskus, aga tol hetkel oli mulle tähtsam töö,» meenutas Pihlapuu. «Töötasin kasiinos öövahetuses. Meeletu tahtmise korral oleks saanud ju ka õppida, aga pidevas unepuuduses kuigi kaua vastu ei pea.»

Nüüd, kinnisvaramaaklerina, on Pihlapuul võimalik oma aega planeerida nii, et õnnestub käia viiel loengul nädalas – iga päev keskmiselt ühel loengul. Sügisel õpinguid jätkates oli Pihlapuul täitmata viiendik õppekavast, diplomini arvab ta jõudvat hiljemalt aasta pärast.

Eksmatt hinge peal

Võrumaa Lasva valla arendusosakonna juhataja Mart Keerutaja astus kõigepealt 1992. aastal Tartu Ülikooli füüsika erialale ning 1999. aastal tegi uued sisseastumiskatsed sotsiaalpoliitikasse. Ülikool arvas Keerutaja nimekirjast välja 2007. aastal, kui tema õpingud olid juba mitu aastat töö ja pere tõttu üsna tardunud.

«Võtsin õppepuhkust, aga reaalselt kaasa lüüa ja teistega normaalselt sammu pidada polnud enam võimalik,» rääkis ta. «Jätkamine oleks käinud sisuliselt teiste kulul, sest minu erialal on palju rühmatöid.»

Viimase kuu taas ülikoolipinki nühkinud Keerutajal pole tekkinud küll otsest hädavajadust diplomi järele, kuid ta möönab, et selleta võib nii mõnigi huvitav amet jääda tulevikus püüdmatuks. Praeguselgi toolil arvab ta õpitust, näiteks suhtlemispsühholoogiast ja klienditöö treeninguist, selget kasu tõusvat.

Muist juba teenitud ainepunkte võib Keerutaja statistilises mõttes korstnasse kirjutada, sest pooleli jättis ta nelja-aastase bakalaureuseõppekava, kuid täidab nüüd kolmeaastast. Lõputöö kaitsmiseni arvab Keerutaja jõudvat sügisel ning kaalub jätkata magistriõppega majanduses.

1995. aastal Tartu Ülikooli usuteaduskonda astunud Liis Reemann-Aints pidas heitlikku tudengipõlve kolmteist aastat. Pärast esimest semestrit sündis tema kolmest lapsest esimene, aasta hiljem kolis ta kuueks aastaks Rootsi, kus abikaasa teadust tegi. Siis tuli perelisa.

«Kui poiss oli pooleaastane, siis toreduse pärast ikka tiksusin koolis käia, aga lapsehoidja leidmine oli väga tõsine probleem,» kirjeldab Reemann-Aints.

Teoloogia kõrvalerialaks on ta valinud inglise keele. Bakalaureuseõppekava täitmisest puudub vaid üks aine – inglise kirjandus keskajast barokini – ning lõputöö, mis räägib varakristlikest munkadest. Diplomi tahaks Reemann-Aints saada pihku suvel.

Viimane võimalus

Kolmas, praeguse kava järgi viimane avalduste vastuvõtt TULE õppekohtadele algab Tartu Ülikoolis 11. aprillil. Ülikooli õppekorralduse peaspetsialist Ülle Hendrikson ütles, et järelvastuvõtt võib sügisel kõne alla tulla, kui kevadel jääb palju vabu kohti täitmata.

«Seni on olnud magistriõppes palju vähem huvilisi, kui on olnud kohti,» märkis Hend­rikson. «Magistriõppe huvilised peaksid kolmandal vastuvõtul kindlasti võimalust kasutama, sest esiteks on see Tartu Ülikoolis planeeritud viimaseks ja teiseks on magistriõppesse pääsemiseks praegu väga hea võimalus.»

Tasuta TULE programmi kohti, kokku kuni 140, on Hendriksoni sõnul veel lahedalt kõigil loodusteaduste erialadel, samuti humanitaar- ja haridusteadustes.

TULE arvudes
• 2010. aasta sügisel asus
TULE programmi raames Tartu Ülikoolis taas õppima 144 tudengit, kelle kohta oli eksmatrikuleerimise otsus ajavahemikust 01.09.2003 kuni 22.09.2009. Sel semestril lisandus 105 üliõpilast.
• Bakalaureuseõppesse on tagasi võetud 174, magistriõppesse 38 ja rakenduskõrgharidusõppesse 36 inimest. Arstiteaduskonna integreeritud õppesse üks inimene.
• TULEga tulnud peaksid diplomini jõudma hiljemalt 2013. aasta lõpuks.
Allikas: Tartu Ülikool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles