Helmer Jõgi asub Poska gümnaasiumi juhtima

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmer Jõgi
Helmer Jõgi Foto: Margus Ansu

Sügisel alustava Jaan Poska gümnaasiumi direktoriks sai Tartu linna otsusega reformierakondlane Helmer Jõgi (pildil), kunagine Treffneri kooli direktor ja viimase kahe riigikogu liige.


Helmer Jõgi, töölepingut teil veel ei ole, millal ametipostile asute?

Juba tegelen.

Mis on esimesed tööd?

Paberite ajamine koolitusloa saamiseks. On vaja teha õppekava kavand ning kooli põhimäärus, õpetajate nõusolekud võtta ja ajada asju, mis seotud tervisekaitsega. Ning muidugi inimestesse töörahu süstida, õpilaste ja õpetajatega kohtuda. Need on kohe lähipäevadel kavas.

Kuidas ühe kooli teiseks kooliks saamine välja näeb, tuleb siin teie meelest evolutsioon või revolutsioon?

Mina arvan, et ei ole midagi revolutsioonilist, et lõhume ja lammutame. Reinikus on ju kolm õppesuunda, lastel on valikuvabadus olemas.

Eks valikuvõimalusi tuleb suurendada ja tuleb katsuda koolitööd nii korraldada, et õpilaste individuaalseid iseärasusi saaks rohkem arendada – kes on kiirem, kes aeglasem, kes ühes, kes teises asjas andekas.
Minu põhiteema on, et kõike seda peaks õpetajatega ka rääkima, otsused võiksid olla kollegiaalsed ja kõikidele arusaadavad.

Milline peaks olema Poska gümnaasium viie aasta pärast, et saaks öelda, et Rei­niku põhikooli ja gümnaasiumiosa lahutamine õigustas end?

Ma arvan, et Poska gümnaasium peaks olema Eesti edukamate koolide hulgas. Ma muidugi ei taha midagi halba öelda Reiniku tulemuste kohta, see lahutamine annab võib-olla Reiniku põhikoolile isegi rohkem kui gümnaasiumiosale. Soomlased ju müüvad oma koolimudelit maailmas väga edukalt.

Abilinnapea Jüri Sasi ütles, et Poska peaks saama Treffneri konkurendiks. Mida teie kunagised kolleegid sellest võistlusest arvavad?

Ei ole midagi, tuleb neid ka tagant torkida. Saada parimaks ei ole eesmärk omaette, eelkõige ikka pakkuda valikuvõimalusi ja haridust, mis aitaks elus läbi lüüa.

Miks oli hea mõte Poska gümnaasiumi direktoriks kandideerida, miks see huvitav on?

Kogu aeg on räägitud, et põhikooli ja gümnaasiumi lahutamine on hea. Ent sellest ajast, kui Treffner tekkis puhta gümnaasiumina, ei ole juletud seda ette võtta. Mul oli ka nostalgiline tunne, alustasin matemaatikaõpetaja karjääri Vanemuise 35 majas aastal 1975.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles