Kasuisa surmanud noormees vabanes vangist ennetähtaegselt

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kohtumaja.
Tartu kohtumaja. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus vabastas täna ennetähtaegselt vangistusest Tambet Jaska, kes tappis 2009. aasta augustis püssilasuga pähe oma kasuisa. Kuni varem määratud karistusaja lõpuni jääb kehtima katseaeg.


Äsja 24-aastaseks saanud Jaskal on olemas kindel elukoht ja sissetulek. Vangistuses pidas mees end üleval hästi ning ka Tartu vangla toetas Jaska vabastamist, nähtub kohtumäärusest. Seetõttu tuli kohus vastu Jaska kaitsja advokaat Andres Veski taotlusele ning otsustas süüaluse vabastada.

Kuni karistusaja lõpuni 12. augustini 2012 jääb kehtima katseaeg, mille jooksul peab ta viibima elektroonilise valve all.

Kohus mõistis Jaska süüdi tahtlikus tapmises ning määras talle 10. märtsil 2010. kolme aasta pikkuse vangistuse. Karistusaeg algas 12. augustil 2009, mil toona 22-aastane mees peeti kinni kahtlustatuna oma kasuisa tapmises.

Ehkki seadus näeb tahtliku tapmise korral süüdlasele ette vähemalt kuue aasta pikkuse vangistuse, otsustas kohus arvestada erandlikke asjaolusid ja piirduda Jaska puhul kolmeaastase vangistusega. Erandlike asjaoludena arvestas kohus süüdimõistetu ja tema lähedaste tunnistusi, et kasuisa oli perekonda terroriseerinud moel, mis viis Jaska ema enesetapuni.

Õigus taotleda ennetähtaegset vabastamist elektroonilise järelevalve all saabus tänavu 12. veebruaril.

Veretöö pani Jaska toime ööl vastu 12. augustit 2009 Tartumaal Meerapalus asuvas elumajas, kus ta elas koos kasuisa, 62-aastase Tõnuga. Eelnevalt oli Jaska külas tuttavatel ning ühiselt tarvitati ka alkoholi.

Saabunud koju, tekkis tal kasuisaga sõnavahetus. Kui hilisem ohver oli magama läinud, võttis Jaska majapidamises olnud registreerimata vintpüssi, suundus sellega kasuisa magamistuppa ning laskis talle kuuli pähe. Ohver suri saadud vigastustesse sündmuskohal.

Jaska tunnistas algusest peale kuritegu ning kinnitas ülekuulamisel, et veretööni viis teda pikaajaline vaen kasuisa vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles