Folkloristi õnnitlemisele eelnevad ettekanded

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mall Hiiemäe.
Mall Hiiemäe. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Eesti kirjandusmuuseumi saalis toimub täna akadeemilise rahvaluule seltsi ettekandepäev, mille päevakorra viimane punkt on ühesõnaline: õnnitlemine. Põhjuse selleks annab eesti kalendrikombestiku ja usundi, jutustamistraditsiooni ja pärimusliku loodusteadmuse hea tundja ja mõtestaja Mall Hiiemäe 80. sünnipäev.

Enne õnnitlemist saab kuulata kolme folkloristi ja ühe ornitoloogi ettekannet.

Eda Kalmre kõneleb rahvalikust ballaadist, õigemini rahvalaulust ja -juttudest, mille peategelane on Sambla Anu. Ergo-Hart Västriku teemaks on «Metsik ja muud kujud 20 aastat hiljem». Aado Lintrop võtab kõnelda kosmogoonilisest harjast ja selestilisest kiigest.

Lindudest

Ornitoloog Eerik Leibak peab ettekande lindude nimedest. See teema haakub hästi ettekandepäeva ühe osana välja kuulutatud raamatute tutvustusega. Nimelt on üks vastseid trükiseid Reeli Reinausi «Igal lapsel oma õnn. Sünniuskumused», teine aga Mall Hiiemäe «Väike linnuraamat rahvapärimusest».

Mall Hiiemäe linnuraamat ilmus möödunud aasta kevadel. Äsja ilmunud uustrükki oli Eesti rahvaluule arhiivi juhataja Risto Järve sõnul tarvis teha selle pärast, et see osutus väga populaarseks ja peaaegu kogu tiraaž oli juba läbi müüdud.

«Selle raamatu esmatrüki hea vastuvõtt on andnud tunnistust nii meie linnuriigi esindajate kui ka linnuteemalise rahvapärimuse populaarsusest,» märgib teenekas folklorist eessõnas. «Sama olen kogenud kohtumistel linnusõpradega, olgu kõne all linnuhäälte matkimine, loodususkumused või linnud teispoolsuse saadikutena.»

Mullu ja äsja ilmunud raamat erinevad kaanepildi poolest. Esimesel on oksal kaks rasvatihast, uustrüki kaanel aga hüüab 2018. aasta linnuks valitud metsis (rasvatihane oli 2016. aasta lind).

Näitused

Ettekandepäeva viimase punkti ehk õnnitlemise eel avatakse kirjandusmuuseumi trepigaleriis näitus «Folklorist ja fotoaparaat».

Linnuraamat ja tänane pidulik ettekandepäev algusega kell 14 kirjandusmuuseumi saalis (Vanemuise 42) ei ole Mall Hiiemäe 80. sünnipäeva ainukesed märkijad. Näitusi on ka mitmel pool mujal Eestis: näiteks Harju maakonnaraamatukogus Keilas, Karksi-Nuia raamatukogus, Kohtla-Järve keskraamatukogus, Valga keskraamatukogus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles