E-hääletuse võimalus suurendas valimistest osavõttu

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mölder
Jüri Mölder Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder (pildil) leidis, et e-hääletamise võimalus suurendas Tartus valimisaktiivsust. Kui mõnes jaoskonnas moodustunud järjekorrad välja arvata, laabus kõik tema meelest hästi.


Tartus oli valimisaktiivsus 64,2 protsenti, kas sellise osalusega võib rahule jääda?

Tegelikult oli protsent isegi suurem – ligemale 65,3. Tuli välja, et operatiivselt antud arvudes ei olnud kõiki andmeid.

Tartlaste osavõtt oli igal juhul tubli.

Ma arvan küll, et tartlased olid tublid. Samas ega meie asi ei ole nende tegevusele hinnangut anda, me peame ära teenindama just nii palju valijaid, kui valida tahab. Juurde on tulnud just väga palju elektrooniliselt antud hääli, võrreldes kohalike valimistega suisa kolm kuni neli tuhat rohkem, aga jaoskondades käis sama hulk inimesi.

Seega eel- ja eelkõige e-hääletamise võimalus on osavõttu suurendanud.

Just.

Kuhu kadus Tartust üks mandaat, kui jagamisele pidi minema kaheksa, aga Tartu ringkonnast pääseb praegu teadaolevalt riigikokku seitse inimest?

Ükski mandaat pole kuhugi kadunud. See, et valimisringkonnas jagatakse ringkonnamandaatidena välja kõik mandaadid, on üsna ebatavaline, pigem erand kui reegel. Tavaliselt ei ole erakondade häälte jäägid õiges suhtes lihtkvoodiga.

Kuhu tinglikult see Tartu mandaat läks, riigikogus on ju endiselt 101 kohta?

Ei saa niimoodi vastata. Kui ringkonnamandaate kõiki välja ei jagata, siis paratamatult jagatakse neid kompensatsioonimandaatidena ja sõltub, kes erakondade üleriigilistes nimekirjades millisel kohal on. Kui eesotsas on mõni tartlane, on lootus saada kohti juurde, kui keegi teine, läheb koht n-ö teise ringkonda.

Kas peate võimalikuks, et häälte ülelugemisel midagi põhimõtteliselt muutub?

Ega häälte jaotus, proportsioonid ei muutu. Kas keegi saab ringkonnamandaadi või kompensatsioonimandaadi, võib küll olla küsimus. Lõplikest valimistulemustest võime rääkida ikkagi pärast seda, kui kõik hääled on üle loetud.

Praegu on veel küsimus, kas Laine Jänesel on ringkonna- või kompensatsioonimandaat, küsimus on väga vähestes häältes.

Märkisite ise eile ja mõned valijad ka pahandasid, et jaoskondades oli valijatel ja töötajatel ebamugavusi. Kuidas valimised üldiselt sujusid?

Eriti pühapäeva hommikupoolikul oli jaoskondades väga palju valijaid. Mõnes kohas oli suisa järjekord.

Aga ma arvan, et jaoskonnakomisjonide liikmed said hästi hakkama.

Oli ka selline juhtum, kus ühele meie jaoskonnakomisjoni liikmele kutsuti kiirabi, kahtlustati infarkti, aga nii hull asi siiski polnud. Ta jäi arstide järelevalve alla.

Kas jaoskondade ummistumine sunnib mõtlema korralduse muudatuste peale järgmistel valimistel?

Vaieldamatult on tulevikuks mõtteainet, kui suured peaksid olema hääletusruumid ja kui palju peab neis olema hääletuskabiine.

Tartus on valimistel saanud tavaks protestide esitamine, seekord näib olevat läinud teisiti.

Praegu ühtki ametlikku kaebust ei ole. On olnud inimeste pöördumisi sel teemal, et nad vaidlevad, milline on nende rahvastikuregistri järgne elukoht.

Oli palju telefonikõnesid, sest inimesed ei tea, milline on nende elukoht registris. Aga seda ei saa käsitleda kaebusena valimistoimingute kohta.

On mõned märgukirjad sellelt pinnalt, kas kaubanduskeskustes hääletamise korraldamine ei vii valimiste kom­mertsialiseerumise poole. Mõnele valijale ei meeldi plastist valimiskastid, sest need olevat liialt prügikasti sarnased. Kõik muu on rahulik.

Kui kellelgi on märkusi ja ettepanekuid valimiste edaspidise korralduse kohta, aga ta ei taha neid protestina esitada, kuidas käituda?

Siis võiks kirjutada minu meiliaadressile või aadressil valimised@raad.tartu.ee. Kindlasti arutame kõiki ettepanekuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles