Vaid kaks Meeksi valla küla jäävad sügisel Tartumaale

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Kaido Linde

Kui läinud sügisel soovisid Meeksi valla viis küla üheksast jääda ka pärast haldusreformi Tartumaale, siis nüüd on sellele soovile truuks jäänud vaid kahe küla elanikud. 

Haldusreform muudab sügisel pärast kohalike omavalitsuste valimisi Tartumaa kaarti: pea kogu Meeksi vallast saab Põlvamaa uue suure Räpina valla osa. Tartumaale jäävad Meeksi vallast vaid Järvselja ja Rõka küla. Läinud nädala lõpus kinnitas Võnnu vallavolikogu Võnnu ja Meeksi valla sellekohase haldusüksuste piiride muutmise kokkuleppe.

Eelmisel sügisel olid peale kahe nimetatud küla Põlvamaa koosseisu mineku vastu ka Haavametsa, Parapalu ja Meerapalu elanikud, kes kogusid hulga allkirju Tartumaale jäämiseks. Mis vahepeal muutus, miks need kolm küla siiski Põlvamaa alla lähevad?

Pea kogu Meeksi vallast saab Põlvamaa uue suure Räpina valla osa. Tartumaale jäävad Meeksi vallast vaid Järvselja ja Rõka küla.

«Tartumaale jäämine oli nende külade inimeste esialgne soov,» selgitas Meeksi vallavanem Aleksandr Suvorov. «Üks asi on allkirjad, teine asi rahvaküsitlus, mille järgi volikogu otsuse tegi.»

Räpina vallaga ühinemise eel korraldatud rahvaküsitlusel oli kaks küsimust: kas vastaja pooldab Räpina vallaga ühinemist või mitte ning kas vastaja soovib üle minna Tartumaa Võnnu valla koosseisu. Vallavanema sõnul osales küsitlusel Haavametsa, Parapalu ja Mehikoorma külast väga vähe inimesi. «Aktiivsus oli väga väike,» rääkis ta. «Külas elab 60 inimest, küsitlusel osales neist aga 12. Osalenutest pooled olid ühinemise poolt, pooled vastu. Kuid volikogu ei saa kuue inimese arvamuse põhjal otsust teha.»

Vallavanem lisas, et hoopis teine pilt oli kokku poolesaja elanikuga Järvselja ja Rõka külas. Neis osales küsitlusel ligi 70 protsenti elanikest, kellest ligi 90 protsenti soovis jääda Tartumaale. 

Et Võnnu vald otsustas koos Mäksa ja Haaslava vallaga ühineda Kastre vallaks, hakkavad Järvselja ja Rõka küla oktoobris pärast kohalikke valimisi kuuluma Kastre valda. 

Meeksi vald

  • Pindala 143,5 km². 
  • Vallas on üks alevik, Mehikoorma, ja üheksa küla: Aravu, Haavametsa, Jõepera, Järvselja, Meeksi, Meera­palu, Parapalu, Rõka ja Sikakurmu.
  • Selle aasta 1. jaanuaril elas omavalitsuses 592 inimest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles