Kohus ei vabastanud ränga liiklusõnnetuse põhjustajat

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunud türdukut mälestavad küümlad Pärna 10 maja ees Tartus.
Hukkunud türdukut mälestavad küümlad Pärna 10 maja ees Tartus. Foto: Risto Mets

Tartus Pärna tänaval väikese tüdruku surmaga lõppenud liiklusõnnetuse eest viieks aastaks vangi mõistetud Dimitri Tšernikov (36) peab jätkama karistuse kandmist, sest kohus keeldus teda ennetähtaegselt vabastamast.


Kohus leidis, et kuigi Tšernikov on ära kandnud ühe kolmandiku talle mõistetud vangistusest ning seadus võimaldab tal ennetähtaegselt vanglast elektroonilise järelevalve kohaldamisega vabaneda, ei võimalda kinnipeetava vabastamist tema isik, toimepandud kuriteo asjaolud, varasem elukäik ning käitumine vangistuse ajal, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Tšernikovi poolt toimepandud kuriteol olid rasked tagajärjed ning tegu ei ole õiguskuuleka inimesega. Tšernikovi on enne kuriteo toimepanemist karistatud ka erinevate liiklusseaduse rikkumiste eest, lisas Tamm.

Tšernikov tunnistati süüdi 2009. aasta novembris süüdi selles, et ta sama aasta mais põhjustas tahtliku liiklusnõuete rikkumisega ettevaatamatusest Tartus Pärna tänaval seitsmeaastase tüdruku surma.

Ka Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Katrin Lindpere leidis tänasel kohtuistungil, et Tšernikovi ennetähtaegne vangistusest vabastamine ei ole põhjendatud.

Kohtu hinnangul on oluline, et kinnipeetav läbiks vangistuse ajal mõne sotsiaalprogrammi ja hoiduks korrarikkumistest.

Tänane kohtumäärus on vaidlustatav Tartu ringkonnakohtus 10 päeva jooksul.

2009. aasta mais põhjustas joobes Tšernikov esmalt Tartus Jaama tänaval liiklusõnnetuse. Ta tegi kannatanule ettepaneku lahendada asi ilma politseita, kuid avarii teine osapool polnud nõus ning kutsus välja patrulli. Seepeale otsustas Tšernikov sündmuskohalt põgeneda ning ta sõitis mööda Pärna tänavat minema. Pärna tänaval sõitis talle vastu õnnetuspaika teel olnud patrullekipaaž.

Pärna tänav 10 maja juurde jõudes tegi ta järsu parempöörde, sõitis maha Pärna 10 õueala kõnniteepiirde, ajas alla kaks piirde taga seisnud tüdrukut ning jäi pidama alles siis, kui oli ramminud parklas seisnud Opelit ja Volkswagenit.

Õnnetuses said vigastada teepiirde taga seisnud seitsme- ja kaheksa-aastane tüdruk. Neist noorem jäi maasturi rataste alla ning suri hiljem haiglas.

Varasemalt väärteokorras liiklusõnnetuse põhjustamise ning sündmuskohalt põgenemise eest karistatud Tšernikovil ei olnud traagiliselt lõppenud liiklusõnnetuse põhjustamise ajal juhtimisõigust ning tema verest mõõdeti 2,3-promilline joove.

Ekspertiis tuvastas Tšernikovil ka narkojoobe, mis oli põhjustatud narkootilist ainet sisaldanud ravimi tarvitamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles