Varas viis kohvikust kaasa naisakti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veebruari viimasel õhtul, 28. veebruaril kell 20.53, tuli Ülikooli kohvikusse Tartus keegi väga lühikeseks pöetud tumedate juustega noormees, kes viis turvakaamerat kartmata kaasa trepikoja seinaorvas olnud šamotist naisakti.


Kuju autori Endel Taniloo andmetel on varastatud teosel kõrgust 99 cm.

Ülikooli kohviku turvavideolt on näha, kuidas noormees võttis seljast jope, mähkis taiese sellesse ning lahkus. Turvakaamera salvestuse on üle vaadanud ka kohviku töötajad, kuid varguses kahtlustatava noormehe nägu ei tulnud kellelegi tuttav ette.

Et esimese korruse kohvik oli oma tegevuse selleks päevaks lõpetanud, seal valitses vaikus. «Maja välisuks oli lahti, sest teise korruse kohvikus käis üritus,» ütles Ülikooli kohvikut majandava Pere Restoranid ASi juht Rain Eendra.

Sihikindel tegevus

Turvasalvestiselt on näha, kuidas tuleb üks tumedate lühikeste juustega noormees ja vaatab lae alla kinnitatud turvakaamerasse. Ta astub treppi mööda sihikindlalt mõned sammud üles, võtab jope seljast ja paneb kujule ümber, haarab kandami kaenlasse ja lahkub kiirustades trepikojast.

Politsei sai Ülikooli kohvikust nii turvakaamera video koopia kui ka selle kuju foto, mis pärineb skulptuuri autori Endel Taniloo arhiivist. Varastatud kuju kõrguseks on autor märkinud 99 cm. Šamotist «Sajus» kujutab istuvat alasti naist, kes on tõstnud vihma kaitseks oma pea kohale riidetüki.

Enam-vähem samasuguse ilmega, ent pronksist skulptuuri «Sajus» võib praeguseni vaadata Sepa 14 maja ees. «Mulle endale meeldis šamottkuju lahendus rohkem kui suure kuju lahendus Sepa tänavas,» ütles Taniloo.

Sepa tänavale Estre maja ette paigaldati pronksist «Sajus» septembris 2001. Enne seda kaunistas see alates aastast 1972 Tartu katseremonditehase jahutusveebasseini. Enne uuele kohale paigaldamist sai skulptuur uue graniidist aluse.

Kohvikus juba aastaid

Šamotist «Sajus» valmis Taniloo mäletamist mööda aastal 1984. Ülikooli kohvikus oli see enne praeguse kohvikupidaja tulekut.

«Kui meie firma võttis aastal 2005 Tartu Ülikoolilt kohviku majandamise üle, siis oli see kuju minu teada juba majas olemas,» ütles Rain Eendra.

Kel on informatsiooni kirjeldatud sündmusekohta või tunneb videolõigul liikuva inimese ära, on palutud jagama teavet politseiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles