Valimispidudel nägi rõõmu ja pettumust

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi ansamblit polnud ja tantsu ei löödud, möödus eilne Isamaa ja Res Publica Liidu valimispidu Athe­­na keskuses ülevas meeleolus. Noortega ühte lauda istunud Tõnis Lukas kuulutas üle saali, et saavutatud tulemus on väga hea ning nüüd tuleb erakonnal hakata oma lubadusi ellu viima.
Kuigi ansamblit polnud ja tantsu ei löödud, möödus eilne Isamaa ja Res Publica Liidu valimispidu Athe­­na keskuses ülevas meeleolus. Noortega ühte lauda istunud Tõnis Lukas kuulutas üle saali, et saavutatud tulemus on väga hea ning nüüd tuleb erakonnal hakata oma lubadusi ellu viima. Foto: Kristjan Teedema

Athena keskuses peetud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) valimispidu muutus õhtu edenedes järjest lõbusamaks, kuid näiteks Rahvaliit ja Keskerakond olid Tartu valimistulemusi kommenteerides üsna löödud.


Kell kaheksa istus Athena keskuse saalis kümne valge laudlinaga ümmarguse laua taga inimesi üsna hõredalt. Tund aega hiljem aga vabu kohti enam polnud. Rahvas vaatas ainiti suurele ekraanile kuvatud Eesti Televisiooni valimisstuudiot ning meeleolu oli üsna ülev.

Esimene jook tasuta

Rootsi lauast tõsteti taldrikutele salatit, singirulle, kotlette ja muud paremat. Kõik saabujad said IRLi templiga talongi, mille eest võis baaris küsida esimese joogi tasuta. Kuna IRLi valimistulemus oli üle ootuste hea, siis jooki tõesti valati ning kuigi tantsu ei löödud, muutusid plaksutused õhtu edenedes aina võimsamaks.  

Kella üheksa paiku astus saali Tõnis Lukas. Jalutas kõige tagumisse nurka ning istus ühte lauda erakonna noortega. «Ärge seda pilti veel praegu väga tõsiselt võtke,» osutas Lukas ekraanile ja õpetas noorliikmeid valimistulemusi lugema.

Esialgseid tulemusi kommenteeris Lukas üsna rahulolevalt. «Me oleme kahe kohaga Tartus rahul. See sai eesmärgiks pandud ja selle me ka saime,» lausus Lukas.

Pool tundi hiljem ekraanilt Rahvaliidu esimehe intervjuud vaadates hõiskas Lukas üle saali: «Tänasest päevast on Rahvaliit ajalugu. Jätke meelde, Andrus Blok oli nende viimane esimees.»

Erinevalt IRLi valimispeost jättis Rahvaliidu kogunemine Shakespeare’i kohvikus aga sootuks nukrama mulje.

Umbes kümmekond maarahva parteilast istus vaikselt laua taga ning jälgis teleekraani. Nägudelt võis lugeda üsna selgelt, et saabuvad tulemused valmistasid pettumust.

«Rahvaliit on saanud vähemalt rohkem hääli, kui tal on Tartus liikmeid,» püüdis Robert Närska olla positiivne, kuid  tunnistas, et see on väike lohutus. «Rahvaliidu positsioon pole Tartus kunagi tugev olnud. Kui erakond riigikokku ei saa, siis see muidugi positiivselt ei mõju. Tuleb maha istuda ja arutada, kuidas on erakonnal üldse võimalik jätkata.»

Porgandid ja soolapulgad

Ka roheliste pidu erakonna Kompanii tänava kontoris oli üsna tagasihoidlik. Laual olid porgandiviilud, soolapulgad, limonaad ja paar veinipudelit.

Roheliste esinumber Peep Mardiste ütles, et kui rohelised seekord parlamendist välja jäävad, ei kaota see neid poliitiliselt pildilt. «Kohalike valimisteni on veidi üle kahe aasta ja püssi põõsasse ei kavatse me visata,» ütles Mardiste.

Sotsiaaldemokraadid Tartus eraldi pidu ei pidanud. Kodus televiisorist ja internetist valimistulemusi jälginud Tõnu Ints oli tulemustega rahul. «Võrreldes eelmise korraga on meie toetusprotsent ikka hoopis midagi muud. Me oleme Keskerakonnast ette läinud. See on meie kõigi aegade parim tulemus,» ütles Ints rahulolevalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles