Tartu botaanikaed tervitab troopiliselt

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Annela Nõmmik (vasakul) ja ülemaednik Tiiu Tõnson on troopikamajja istutanud ja puude otsa kasvama seadnud ligi 70 erisugust orhideed.
Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Annela Nõmmik (vasakul) ja ülemaednik Tiiu Tõnson on troopikamajja istutanud ja puude otsa kasvama seadnud ligi 70 erisugust orhideed. Foto: Kristjan Teedema

Oh seda edevuse laata, mida pakuvad määrdunud lumises linnas suurel näitusel eputavad orhideed. Helerohelised tsümbiidiumid püüavad pilku suurte õitega, aga ta Filipiinidelt pärit sugulase õisi tuleb vaadata luubiga.


«Heleroheliste õitega orhideed on mu lemmikud,» ütles Tartu Ülikooli botaanikaaia ülemaednik Tiiu Tõnson ja kohendas õrnalt ühe oma lemmiku Kivi Temple õitest raskeid oksi. Botaanikaaia aednik Annela Nõmmik kobestas samal ajal kollakate õitega nimetu orhidee ümber mulda.

Paar päeva tagasi istutas ta need Oa tänava kasvuhoonest toodud orhideed botaanikaaia troopikamajja ning sättis seal puude külge veel kümneid suuremate või väiksemate õitega kaunitare. «Suur osa orhideedest kasvab troopikas puude otsas, sest seal on neil valgust,» selgitas Tartu Keskkonnahariduse Keskuse õpetaja-programmijuht Tarmo Niitla. «Maas kasvab vaid umbes viis protsenti orhideedest.»

Botaanikaaia näitusel «Orhideed – värvide sümfoonia» saab uudistada ligi 70 erinevat väga põnevat taime. «Kui kõik meie orhideed õitseksid ühel ajal, oleks neid näitusel poole rohkem,» märkis Tiiu Tõnson. Annela Nõmmik lisas muheledes, et troopikamaja praegune väljapanek tõmbab eriti orhideegurmaane, kes otsivad midagi enamat kui meie kodudes juba tavataimedeks muutunud kuukingad.

Erilist näitusel jätkub: näiteks meie tavalist heinatuusti meenutav orhidee, mille õisi tuleb vaadata luubiga, või Madagaskari elanik aerangis, mille õis on sama suur kui leht. Üks orhidee, kleepjuurtega harilik vanill oskab üllatada ka õiteta, sest see taim kleebib end oma juurtega vaevata kõvasti metallposti külge.

«Orhideed on hästi menukad,» kinnitas Jardini aianduskeskuse perenaine Janika Ilves. «Kõige minevam kaup on kuukingad, sest neid on lihtne pidada.» Botaanikaaia ja Jardini orhideenäituseks tellitud kauba hulgas üllatas teda harjakas torukäpp, mida inglased kutsuvad Lumekuningannaks.

Botaanikaaia orhideenäitust võib uudistada pühapäeva, 13. märtsini. Eeloleval pühapäeval ning 12. märtsil kell 12 ja 14 ootab Tarmo Niitla huvilisi orhidee-ekskursioonile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles