Maaülikooli tehnikamaja valmib hilinemisega

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Maaülikooli tehnikamaja neljanda korpuse remondi tähtaeg nihkus ligi neli kuud edasi. Majaosa tulevane põhiasukas, metsandus- ja maaehitusinstituut, usub siiski, et uueks õppeaastaks jõuab ka sisse kolida.


Kohustuse sügisel takerdunud remont lõpetada võttis juba detsembris endale Arco Ehitus. Firma alustas tööd koos Wolm-reks Ehituse ja Kristiine Ehitusega, kuid konsortsiumi ülejäänud osalised sattusid kelmuse paragrahvi alusel kriminaalmenetlusse. Lisaks on Wolmreks praeguseks pankrotis.

Eesti Maaülikooli haldusdirektori Kalju Koha kinnitusel ehitus käib ja pole põhjust arvata, et uus tähtaeg, 21. juuni, võiks löögi alla sattuda.

«Kui nüüd ilm ka paraneb, võib eeldada, et tööde tempo tõuseb,» arutles Koha. «Aga eks ehitusturg ole dünaamiline, igasugu tagasilööke võib tulla siit ja sealt. Igal juhul tekitab viivitus meile peavalu, aga eks me pea ebamugavused lihtsalt ära lahendama.»

Kulu on endine

Enim pinda remonditavas hooneosas hõivab metsandus- ja maaehitusinstituut. Selle juhataja Paavo Kaimre kinnitas, et tähtaja neljakuuline nihkumine ei tähenda veel instituudile suuri ebameeldivusi.

«Senine viivitus teeb meie elu lihtsalt pingelisemaks, sunnib plaane ümber tegema, aga mingit katastroofi pole,» kinnitas Kaimre.

Läinud aasta suvel Wolm­reks Ehituse, Kristiine Ehituse ja Arco Ehitusega sõlmitud remondilepingu järgi nõustus maaülikool tasuma tehnikamaja enam kui 2000 ruutmeetri nüüdisajastamise eest 27,7 miljonit krooni.

Kalju Koha kinnitusel pole Arco Ehitus pärast partnerite taandumist raha juurde küsinud.
Tehnikamaja peale tehti veel teinegi, enam kui 43 miljoni kroonine hange, mille eest remondib hoone esimese korpuse 4500 ruutmeetrit Astlanda Ehitus.

«Jagasime hanke osadeks, nii tundus mõistlik olevat,» kommenteeris Kalju Koha. «Vaadates, mis juhtus, õigustas riskide jagamine mitme ehitaja peale end kindlasti. Eks Ast­landalgi ole omad probleemid, aga praegu läheb nende töö graafikus.»

Edeneb ka lennuakadeemia

Analoogselt võttis Arco Ehitus eelmise aasta lõpul, kui Kristiine Ehitus ja Wolmreks Ehitus kõrvale jäid, enda kätte Ülenurmele kerkiva Eesti Lennuakadeemia hoone.

Akadeemia rektori Jaan Tamme sõnul kehtib praegu ametlikult küll algne ehitustähtaeg, 5. aprill, kuid ilmselt läheb see muutmisele arvestusega, et augustis oleks võimalik sisse kolida ning 1. septembrist õppetööga alustada.

«Asi on normaliseerunud ja Arco Ehitus paistab olevat tahtmist täis ehitus lõpetada,» kõneles Tamm.

Arco Ehituse juhatuse liikme Priit Hainojaga ei õnnestunud eile ühendust saada. Firma jurist Kristi Oskar ei öelnud küll otse, et Arco Ehitus annab 21. juuniks maaülikoolile valmis töö kindlasti üle, kuid kinnitas, et nii Kreutzwaldi tänavas kui Ülenurmel käib aktiivne ehitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles