Loodusmaja jättis hüvasti ookeanitaguse okkalisega

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika päritolu palsamnulg (Abies balsamea), mis kasvas kolm aastat tagasi avatud Tartu uue loodusmaja õuel, tuleb maha võtta, sest puu on surnud ja muutunud ohtlikuks. Täna pärastlõunal käisid viimast korda puu tüve patsutamas ja üksikute alles jäänud roheliste okaste aroomi nuusutamas loodusmaja õpilased.

Lastele rääkisid maja töötajad, et kui nad järgmisel korral majja ringi tulevad, seda puud enam ei ole. «Okei,» märkisid lapsed leplikult. Tõsi on see, et puu on juba mõnda aega täbaras seisus. Kevadel kukkus alla puu latv, oksi ja koorepudi kukub alla pidevalt. Ehk läheb majas olemine nüüd valgemaks, loodavad töötajad. Puust endast on neil aga veidi kahju. Nulu pärast muudeti lausa maja asendiplaani.

Kas puu juurestik sai ehituse käigus vigastada või sai puu aeg Tartus ümber, aga homme saetakse ta maha. Kodumaal elab see puuliik umbes 200-aastaseks. Tartus püsis ta haljas umbes 55 aastat, kasvades ligikaudu 25 meetrit kõrgeks. Loodusmaja esise kujundamiseks jäetaks puust esialgu püsti kahemeetrine kännutüügas.

Oksad ja puidu tüveosa on loodusmajal plaanis samuti kasutusele võtta. Lastel paluti välja pakkuda, mida puust teha. «Sooja!» kõlas esimene vastus. Välja pakuti ka mänguasju, laudu, toole ja puidust nõusid. Töötajad arvasid, et ehk annab puutüvest ka külalistele meeneid meisterdada.

Maja kõrvale jääb siiski kasvama teine puu. See on värdnulg, mis on maha võetavast puust kaks korda lühem, kuid arvatavasti sama vana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles