Laste tugikeskuses oodatakse beebisid nende elu esimesse tundi

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste tugikeskuses aset leidnud üks varasem beebitund.
Laste tugikeskuses aset leidnud üks varasem beebitund. Foto: Erakogu

Tartu laste tugikeskuses hakkab esmaspäeviti toimuma beebide lauluring, juhendajaks Madli Zobel, kes on oma ametit pidanud kümme aastat ja õpetab ka Karlova muusikakojas. Beebidele sobiva programmi on välja töötanud muusikaõpetaja ja perekooli juht Ülle Liivamägi.

Ringi juhendaja Madli Zobeli sõnul laulavad nad lapsevanematega laule, mida meie esivanemad on teadnud juba väga ammu. Ka neid, mida lauldi siis, kui elati pimedates rehetaredes ning kui nisusaia sai ainult linnast ja selle järele tuli sõita hobustega.

«Iga meie laulu ja liisusalmi juures on kindlad liigutused,» kirjeldas Madli Zobel. «Seega silitab või masseerib ema laulutunnis õrnalt oma lapse läbi sõna otseses mõttes pealaest varbaotsani.»

Laulutunni kasu on mõõtmatu

Esiteks saavad lapsevanemad olla koos teiste omasugustega, tunnis jätkub aega ka murede, rõõmude ja kitsaskohtade arutamiseks.

Teiseks näeb beebi teisi lapsi, saab neid jäljendada ja omandada uusi oskusi.

Kolmandaks mõjub võimlemine ja massaaž nii tervist hoidvalt kui ka tugevdavalt, arendab väikese inimese koordinatsiooni ja tasakaalu.

Neljandaks aitab laulmine lapsel edaspidi muusikat paremini tajuda. Nii mõnigi ema on Madli Zobelile hiljem öelnud, et tema lapse muusikaarmastuse seeme külvatud just beebitunnis.

«Muusikaga tegelemine aitab ajupoolkerade vahelisele tööle kaasa ja mõjub väga positiivselt lapse arengule,» lisas Zobel.

Elu esimene tund

Beebitund on lapse elu esimene tund ja kõik toimub väga pehmelt, arvestatakse iga lapse eripära. Kedagi ei sunnita kaasa tegema midagi sellist, milleks ema ja laps valmis ei ole.

Beebid omavahel.
Beebid omavahel. Foto: Erakogu

On ilmselge, et mõni laps ei taha olla kõhuli, mõni selili. Juhendaja näeb kõike ja saab otsustada, millal laps millekski valmis on.

Laulutund kestab 60 minutit. Sellesse mahub paarkümmend minutit laulu ja mängu, veerand tunni jagu psühholoogi hariduslikku vestlust ning veel veerand tunnikest küsimusi-vastuseid ja arutelu.

«Selline ülesehitus on olnud sobiv nii beebidele kui emadele,» sõnas Madli Zobel.

Sageli ei saa laps küll esimeses tunnis aru, kuhu ta toodi ja mis nüüd sünnib. Teises tunnis on tal tegevus juba tuttav ja kolmandas tunnis ta naudib olukorda.

Kujunevad välja lemmiklaulud ja emalegi jäävad laulud meelde, et neid edaspidi sobivail hetkil kodus laulda.

Tartu laste tugikeskuse juhataja Eha Berezjuk palub beebide lauluringi tulijail end kindlasti registreerida kas e-posti ch.abuse@online.ee teel või helistades telefoninumbrile 748 4666.

«Beebitundidega võib alati liituda, osa beebisid kasvab ju tundidest välja, aga uusi beebisid sünnib kogu aeg juurde,» ütles ta. Ringis osalemine on tasuta.

Tartu laste tugikeskuse beebirühma toimimisele on kaasa aidanud Tartu linnavalitsus ja hasartmängumaksu nõukogu.

  • Beebide lauluring

    Beebid emade ja isadega on väga oodatud Tartu laste tugikeskusesse Kaunase pst 11–2 esmaspäeviti kell 10.30.

    Registreerumine aadressil ch.abuse@online.ee või telefonil 748 4666.

    Tunnid toimuvad alates 16. jaanuarist ja kestavad märtsi lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles