Duo ühendab vajaliku meeldivaga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne eilset kontserti harjutasid Tatiana Chernichka ja Indrek Leivategija Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias.
Enne eilset kontserti harjutasid Tatiana Chernichka ja Indrek Leivategija Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. Foto: Peeter Langovits

Täna on tartlastel võimalik kuulata oma andeka kaaslinlase, aastal 2005 Reet Metsa käe all Elleri kooli lõpetanud ja praegu Münchenis õpinguid jätkava tšellisti Indrek Leivategija mängu.


Noor muusik annab kontserdi Tartu Ülikooli aulas koos vene pianisti Tatiana Chernichkaga, kellega ta võitis mullu suvel Itaalias kammermuusika konkursil Salieri-Zinetti esimese preemia.

«Duona me saime kokku esimest korda 2008. aastal Münchenis festivalil üsna juhuslikult,» ütles Leivategija. «Ta asendas pianisti, kellega ma pidin mängima, kuid kes ei saanud tervislikel põhjustel tulla. Et meil klappis väga hästi, otsustasime ka edaspidi duona mängida.»

Duo valmistus oma esimeseks konkursiks Itaalias väga tõsiselt ette. Omal alal väga tähelepanuväärse konkursi esimene preemia tõi kaasa hulgaliselt kontserdipakkumisi.
Praegu elavad Leivategija ja tema duokaaslane Münchenis. Chernichka peab sealses muusikaakadeemias klaverisaatja ametit, ent jätkab ka õpinguid Salzburgis.

Leivategijal on käsil magistriõpingute lõpetamine Müncheni muusikaakadeemias. Sealjuures oli tal jaksu olla täiskohaga orkestrant Baieri ringhäälinguorkestris. Kolmeaastane pidev töö lõppes mullu, kuid mitte täiesti. «Käin seal mängimas, kui neil on vaja ja mul on võimalust,» ütles tšellist.

Magistrantuuri lõpetab Leivategija juuni lõpus. Lõpueksamiks on tunnine kontsert duona Chernichkaga. «Kava veel koos ei ole, aga meil on repertuaari palju, nii et valik on üsna suur,» ütles ta. «Eksamiks ei ole tarvis hakata eraldi midagi õppima.»

Eile mängis duo Tallinnas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kammersaalis ja täna esineb Tartu Ülikooli aulas. Ees seisab hulganisti kontserte Saksamaal, Itaalias, Šveitsis ja mujalgi.

Tartust läbipõikamiseks on Leivategijal mitu põhjust: võimalus tutvustada kodulinlastele kontserdil duokaaslast, vajadus osaleda õpetaja Reet Metsa korraldataval tšello­­festivalil ja ema Kadri Leivategija 50. sünnipäeval. «See on kõik juhtunud meeldivalt ühele ajale,» ütles tšellist.

Päevad tšelloga

• Indrek Leivategija ja Tatiana Chernichka (Venemaa/Saksamaa) mängivad 4. märtsil kell 19 TÜ aulas Beethoveni, Debussy ja Rahmani­­novi sonaate tšellole ja klaverile.

• Indrek Leivategija osaleb ka noorte tšellistide festivalil 5. ja 6. märtsil Elleri saalis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles