Mükoloogiaühing valis aasta seeneks kukeseene

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukeseened näitusel.
Kukeseened näitusel. Foto: Sille Annuk

Eesti looduseuurijate seltsi kuuluv mükoloogiaühing valis esimest korda aasta seene, kelleks tänavu on kukeseen. Uudist kommenteerides ütles MTÜ Puuseen mükoloog ja juhatuse liige Indrek Sell, et kukeseene valimise põhjustas tema laialdane tuntus rahva seas.

Ühingu veebisaidil on kirjas, et Eestist on kõigile tuntud hariliku kukeseene kõrval leitud ka sama perekonna harva esinevat liiki kahvatut kukeseent ning meil väga haruldast, riikliku kaitse alust lillat (mustuvat) kukeseent.

«Harilik kukeseen on Eesti metsades laialt levinud ja paljude seenekorjajate lemmik,» kirjutab veebisaidil ühingu esimees Külli Kalamees. «Tema viljakehad on üleni rebukollased, lehterjad, kübaraserv on sisserullunud ja korrapäratult laineline. Kübara alaküljel on eoslehekesi meenutavad harunenud voldid, mis laskuvad pikalt jalale. Kasvab okas- ja segametsades suurte kogumikena suvest kuni hilissügiseni, ka soojadel ja lumeta talvedel. Harilik kukeseen on oma hea maitse ja meeldiva aroomi tõttu meil väga armastatud söögiseen. Temale on väliselt sarnane kahvatu kukeseen, mis erineb heledama valkjaskreemi värvi poolest.»

Aasta seent ei ole Eestis varem valitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles