Eelhääletus käis Tartu- ja Jõgevamaal aktiivselt

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletussedel.
Hääletussedel. Foto: Raigo Pajula

Vabariigi valimiskomisjoni andmetel olid Tartumaa ja Jõgevamaa elanikud riigikogu valimiste eelhääletusel ühed aktiivseimad.


Võimalust eelhääletada kasutas 15,6 protsenti Jõgevamaa valijatest. Tartumaal oli see protsent väiksem (10,3), Tartus omakorda suurem (17,5). Omavalitsustest kõige kõrgema valimisaktiivsusega paistis silma aga Piirissaare vald, kus oma hääle on juba valimiskasti poetanud 35 protsenti valijatest.

Kõige arvukamalt käisid inimesed hääletamas Tartu linnas, kus eelhääletusel osales 12 419 inimest. Neist enam kui pooled ehk 7370 kasutasid võimalust valida väljaspool elukohta ega olnud Tartu linna elanikud. Kokku elab Tartus valimisõiguslikke elanikke 70 836.

Enim käis inimesi kolme eelhääletuspäeva vältel kaubamaja valimisjaoskonnas (3957). Järgnesid Lõunakeskus (2056), Eeden (1983) ja Annelinna keskus (1079).

Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder ütles, et eelhääletusel osalemise võimalus korraldati ka näiteks Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglate patsientidele, Tartu vangla kinnipeetavatele ning hooldekodude elanikele.

Maakonna valimiskomisjoni esimees Tõnu Vesi tõdes, et maakonna valimisjaoskondades ei ole märkimisväärseid probleeme esinenud ning kogu valimisi korraldav personal on suurte kogemustega.

Elvas käis eelvalimas 707 inimest, kellest 130 elukoht on rahvastikuregistri andmetel väljaspool männilinna. Rohkem oli eelhääletusel osalenuid veel näiteks Rõngu vallas (218), Puhja vallas (189) ja Tartu vallas (140).

Jõgeva maakondliku valimiskomisjoni esimees Epp Mitt märkis, et eelhääletuspäevadel käis Jõgevamaal valimas 4342 inimest. Kokku on maakonnas hääleõiguslikke valijaid registreeritud 27 842.

Eelhääletus laabus Jõgevamaal rahulikult, kaebusi valimiskomisjonile ei esitatud ning vahejuhtumeid ette ei tulnud.

Eelhääletanute arv

• Tartus 12 419

• Tartumaal 4117

• Jõgevamaal 4342

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles