Noortekeskuse uus juht otsib väliskontakte

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne noortekeskuse direktor Ahto Külvet.
Anne noortekeskuse direktor Ahto Külvet. Foto: Kristjan Teedema

Anne noortekeskus sai uue maja ehituse lävel endale direktoriks Ahto Külveti, kes peab seda ametikohta seni peetutest tõenäoliselt kõige põnevamaks.


Kuidas te üldse selle peale tulite, et Anne noortekeskuse direktoriks kandideerida?

Üks asi on see, et ma natuke teadsin neid noorsootöötajaid, kuna töötasin enne kultuuriosakonnas ja linna noortekeskused on selle allasutused. Soovitati natuke selle peale mõelda. Teisipidi on mul ka fototausta ja siin on foto ja multimeedia osa päris kõva. Olen töötanud ju ka Euroopa Noorte Büroos, nii Eestis kui Soomes, see tegelikult toetas otseselt noorsootööd erinevatel viisidel.

Nii et päris võõras valdkond see ei ole, tundus huvitav. Tegelikult väga lahe väljakutse. Olen väga rõõmus, et ma kandideerisin ja sain valituks.

Teil on päris kirju tööminevik, kas noortekeskuses igav ei või hakata?

Kindlasti mitte. Ma arvan, et see on võib-olla kõige suuremat väljakutset pakkuv töö üldse neist, mis ma siiamaani olen teinud.

Esiteks on see meeletu potentsiaaliga koht, vaadates kõiki neid organisatsioone ja asutusi, kes siin tegutsevad, pluss noortekeskus ise. Ja teiseks, kui see uue maja ehitamine tuleb.

Ja need inimesed, kes siin töötavad, on väga head ja välja koolitatud. Igav kindlasti ei ole, vastupidi. Ma arvan, et see on üks põnevaimaid asju, mis sai praegu sündida.

Mis need suurimad proovilepanekud siin on?

See maja kasvab hästi erinevates suundades. Üks on kindlasti uus maja, sellest on nii pikalt räägitud. Kuigi hetkel tundub, et kõik võiks nagu hästi olla – projekteerimine on juba lõpufaasis ja tundub, et varsti lüüakse kopp maasse –, aga enne, kui sarikapidu ei peeta, ei maksa maja loota, sest seda on vist juba üheksa või kümme aastat oodatud.

Aga tundub, et tahe ja finantseerimisskeemid on olemas, nii et selle taha, ma loodan, asi ei jää.

Kui palju te juba teate ja kui palju on seda, millega on vaja end veel kurssi viia?

Hästi palju on vaja juurde õppida. Halduse pool võib-olla polegi nii hirmuäratav, ma olen varem töötanud kultuuriosakonnas ja bürootöötajana, nii et see pool on arusaadav.

Aga see, mis siin majas täpselt toimub – siin on ju nii palju tegijaid, allrentnikke, kes teevad huvitavaid asju. Sellega enda kurssiviimine on ilmselt pidev protsess. Kui ma valmistusin, siis rääkisin päris mitme inimesega, kes on siin töötanud või sellega seotud.

Oli neil nõuandeid ka?

Üldiselt soovitati siia tööle tulla, see julgustas. Muu tulebki töö käigus. See maja on üsna sopiline, arvan, et siin eksivad inimesed päris pikalt ära.

Ma tahaksin selgelt aru saada, mis siin majas toimub, rääkida kõikide inimestega, kes siin pesa on teinud. MTÜsid on neliteist, see on juba kahe nädala töö, et lihtsalt kõigiga korraks kokku saada ja aru saada, mis toimub.

Kas on juba mingeid plaane  ka tulevikuks, et midagi muutma hakata?

Muutmisega on nii, et ma ei tulnud selle plaaniga, et hakkan lammutama. Aga on mõned asjad, mis on võib-olla kasutamata jäänud ja kus ma näen potentsiaali, näiteks välissuhted.

Siin on suhted vanast ajast näiteks Saksamaaga, aga vabatahtlikku välismaalt ei ole siiani võetud. Teades, kuidas see süsteem toimib, saab suhteliselt kerge vaevaga siia aastaks noorsootööd tegema inimese, kes lisab palju särtsu ja värvi.

Aga mul oli see rõõm, et kui ma siia tulin, siis enne, kui ma jõudsin sellest rääkida, tuli üks töötaja juba ise selle jutuga. Nii et mõned asjad loksuvad ise paika.

Täiesti uude kohta ülemuseks tulla on vist keeruline?

Kindlasti on keeruline, aga see on väljakutset pakkuv ja põnev.

Eile (teisipäeval – toim) tulin siia, istusin laua taha ja esimene pool tundi ei juhtunud midagi, aga täna on mu päev küll täiesti täis. Erinevad sündmused, mis kohe-kohe hakkavad või juba käivad, ja majaehituse koosolekud, mis on iga kahe nädala tagant.

Ahto Külvet

• Fotoajakirja Cheese toimetaja.

• 2009–2011 Tartu linna kultuuriosakonna kultuuriteenistuse peaspetsialist.

• On olnud Nordic Digital ASi fototöötleja-klienditeenindaja, Euroopa Keskpanga fotonäituse rahvuslik kuraator, Tartu kunstikooli projektijuht ja välissuhete koordinaator, Tartu kõrgema kunstikooli projektijuht ja välissuhete koordinaator, kunstisaate «Aku» saatejuht, Tartu kõrgema kunstikooli lektor, CIMO alaprogrammi koordinaator Helsingis, SA Archi-medes programmi konsultant, MTÜ Multikultuurimaja projektijuht, Helsingi Ülikoolis uurimisassistent ja Tartu Ülikoolis laborant ja referent.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles