Uisumaraton libiseb Peipsilt Kuremaale

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevipoja uisumaratone on seni peetud Peipsi järvel, kus aga jääolud pole võimaldanud kaugeltki igal aastal neid korraldada. Umbes neli kilomeetrit pikk ja kilomeeter lai Kuremaa järv ei paku küll nii avaraid vaateid, kuid jääolud on seal eeldatavasti püsivamad.
Kalevipoja uisumaratone on seni peetud Peipsi järvel, kus aga jääolud pole võimaldanud kaugeltki igal aastal neid korraldada. Umbes neli kilomeetrit pikk ja kilomeeter lai Kuremaa järv ei paku küll nii avaraid vaateid, kuid jääolud on seal eeldatavasti püsivamad. Foto: Martin Pau

Looduse keerdkäike pikalt ette ennustada on tänamatu tegevus, sestap ei saa praegu veel kindlalt lubada, et traditsiooniline Kalevipoja uisumaraton tuleb. Küll aga just looduse vingerpussidest johtuvalt on maratoni korraldajad otsustanud pidada võistluse mitte Peipsil, vaid Jõgeva külje all Kuremaa järvel.

Stabiilsemad olud

Peipsi on suur järv ja harva tekib sellele ilus sile jääkiht. Pigem jõuab tuul suurel avarusel jää enne mitu korda ära lõhkuda, kuni pakane vee lõplikult kaanetab. Liiga konarliku jää tõttu on uisumaratoni ka ära jäetud. Parema uisujää otsingutel on maratoni korraldajad kaalunud teisi looduslikke veekogusid ning Kuremaa järv on olnud luubi all varemgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles