Rasvatihaste liidrikoht püsib vankumatu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Rasvatihane, rohevint ja põldvarblane on Tartumaal ja ka Eestis suleliste söögikohtade kõige arvukamad külastajad, selgus tänavusel talvisel aialinnuvaatlusel, kus lõi kaasa rohkem huvilisi kui eelmisel aastal.

 


«Seekord oli näha vähe liike,» märkis Võnnu vallas Kannu külas elav Maire Link, kes osales juba teist aastat talvisel aialinnuvaatlusel. Tema nägi tund aega väldanud vaatluse ajal rasvatihaseid, salutihaseid ja sinitihaseid.

«Meil väga erilisi liike ei käigi, mõnikord lendab mõni puukoristaja kohale,» rääkis arst Maire Link, kellele muist linde on tuttavad juba lapsepõlvest, osa on ta endale tuttavaks teinud aga linnumäärajate abil.

Ka Puhja vallas Mõisanurme külas linde vaadelnud Sirje-Mall Nilson pani tänavu kirja peamiselt tihaseid. «Käis ka kolm pasknääri ja üks rähn, aga ma pole nii peen linnutundja, et oleksin osanud tema liiki määrata,» ütles pensionipõlve pidav Sirje-Mall Nilson.

Eesti Ornitoloogiaühingu korraldatud teisel talvisel aialinnuvaatlusel osales Tartumaal 156 linnuhuvilist, Tartus vaatles jaanuari viimasel nädalavahetusel sulelisi 61 inimest. Kogu Eestist saatis ornitoloogiaühingule oma tulemused 1134 linnusõpra, kes vaatlesid linde 948 paigas. Vaatluse käigus nähti 30 973 lindu 58 liigist.

«Kõige arvukam liik oli oodatult rasvatihane,» kommenteeris «Talv 2011» koordinaator Aarne Tuule tänavust Eesti edetabelit. See suleline oli esindatud 900 vaatluskohas ja moodustas pea veerandi lindude koguarvust. Teise koha sai rohevint, järgnesid põldvarblane, leevike ja koduvarblane.

«Jälle leidis tõestust musträsta talvine sage esinemine, metsvindi rohkus ja kuldnoka talvitamine,» ütles Tuule. Talvistest haruldustest nähti punarinda, kaelus-turteltuvi ja tamme-kirjurähni. Röövlindudest külastas vaatluskohti peale raudkulli, kanakulli, hiireviu ja värbkaku kahes kohas ka händkakk ja ühes merikotkas.

«Paljud linnusõbrad märkasid liike, keda siinmail kohati pehmematel talvedel palju harvemini,» rääkis Aarne Tuule. Nii nähti Eesti aedades tänavu seitset roherähni, 76 hallpea-rähni ja lausa 975 pasknääri.

Järgmine talvine aialinnuvaatlus tuleb 28. ja 29. jaanuaril 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles