Antiikkunst otsib kaasaegseid väljundeid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kunstimuuseum.
Tartu Ülikooli kunstimuuseum. Foto: Sille Annuk / Postimees

Täna avab kunstnik Rait Prääts Tartu Ülikooli kunstimuuseumis näituse «Antiiki on kõikjal - värske antiik Tallinnast», kus autor vaatab ajas tagasi ning esitab oma nägemuse, kuidas antiikkunsti tõlgendada. Oma töödes on ta kasutanud klaasi ning antiigielemente erinevatest teostest.


Kunstnik ise näeb antiigi motiivide kasutamise vajadust inimeste nõudluses antiigi järele. Rännates erinevates metropolides märkas Prääts, et antiikse kunsti galeriisid on palju rohkem, kui kaasaegset kunsti tutvustavaid, vahendas ülikooli kunstimuuseum.

Antiikkunsti vastu on huvi üllatavalt suur. Seetõttu sündiski kunstnikul idee luua seeria klassikalisi skulpturaalseid vorme, mis oleksid täidetud erinevate mõtisklustega ajas kestmisest.

Seeria algus oli eksponeeritud 2009. aastal Helsingis galeriis Laterna Magica ja täiendatud näitus toimus 2010 aastal HOP galeriis Tallinnas. Tartu Ülikooli kunstimuuseumis on seeria seni kõige suurem väljapanek, millest kolmandik on maailma esiettekanne.

Rait Prääts võtaks näituse kokku järgnevalt: «Inimsuhted pole tuhandete aastate jooksul oluliselt muutunud ja kõik tegelikult väärtuslik meie ümber kestabki kaua. See, mis kestab, ongi antiik. Antiiki on kõikjal.»

Väljapanekul on eksponeeritud ka kunstniku Sirje Eelma teemaga haakuvad graafikalehed.

Huvilised on oodatud näituse avamisele 3. märtsil kell 16.15 Tartu Ülikooli kunstimuuseumisse. Näha saab taieseid 30. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles