TÜ lõpetab erimeelsuste tõttu senise raamatukogu remontijaga lepingu ja asub uut töövõtjat otsima (1)

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli raamatukogu fuajee remont.
Tartu ülikooli raamatukogu fuajee remont. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu ülikool teatas pressiteenistuse vahendusel, et saatis täna ASile YIT Ehitus teate raamatukogu rekonstrueerimistööde töövõtulepingu ülesütlemise ja leppetrahvinõude esitamise kohta, sest töövõtja on lepingu tingimusi suurel määral rikkunud.

Tartu ülikool ja AS YIT Ehitus sõlmisid 2016. aasta mais töövõtulepingu ülikooli raamatukogu hoone rekonstrueerimiseks 6 695 970 euro eest. Lepingu järgi pidi töö käima ja valmima etapiti. Raamatukogu pidi avatama kasutajatele juba 2016. aasta oktoobri alguses.

Ülikooli kantsleri Andres Liinati sõnul ei peetud kokkulepitud tähtaegadest kinni juba tööde esimeses etapis. Kuigi ülikool andis nii esimese kui ka teise etapi tööde puhul töövõtjale lisatähtajad, ei pidanud YIT Ehitus ka nendest kinni.

«Ülikool on juba suvest saadik üritanud leida lahendusi raamatukogu renoveerimistööde teise etapi lõpetamiseks, paraku pole töövõtjaga kompromissile jõudnud,» sõnas ta.

Liinat märkis, et tellijana ei saa ülikool teha renoveerimistöödes ühtegi mööndust, kui jutt on tööde kvaliteedist ja ohutusest ning raamatukogu teenuse osutamisest üliõpilastele, töötajatele, kooliõpilastele ja linnarahvale. Kui koostööpartner ei lähtu ülikoolile tähtsatest väärtustest, nagu kokkulepetest kinnipidamine ja üliõpilastele lubatud raamatukoguteenused, ei ole ülikoolil lõpuks muud lahendust kui leping ühepoolselt lõpetada, täpsustas Liinat.

Ülikool saatis töövõtjale YIT Ehitus ühtlasi ettepaneku fikseerida tehtud tööde maht. Olukorra fikseerimise järel saab ülikool asuda ette valmistama järgmist hanget, et leida lähikuudel raamatukogu remondi lõpetamiseks uus töövõtja.

Raamatukogu töötab praegu Liivi tänaval endise rahvusarhiivi hoonesse rajatud ajutistes lugemissaalides.

Ülikool väljendab tingitud olukorra pärast kõikide raamatukogu kasutajate ees kahetsust. 

Postimees on proovinud ASi YIT Ehitus esindajaga ühendust saada, kuid siiani pole kõnedele vastatud. Mullu novembris saatis ehitusfirma esindaja Postimehele kirja, milles palus edaspidi lisakommentaaride saamiseks võtta ühendust firma advokaadiga. Advokaadibüroo andmetel aga viibib juhtumiga tegelev vandeadvokaat praegu välismaal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles