Sulatusmasin pani tänava aurama

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Eile hommikul avanes Pärna tänavast mööda ruttavatele inimestele vaatepilt, kus kopplaadurid tõstsid suurde plekist traktorihaagisesse lund ning tänaval hõljus võimas aurupilv – Tartule demonstreeriti Kanadas toodetud lumesulatusmasinat. 

   
Firma Ferrus Eesti esindaja Aare Tomsoni sõnul on nad vahendanud selliseid masinaid juba mõnda aega Venemaale, kuid Euroopas peaks see olema ainuke. Masin toodi Venemaalt Läti kaudu Tartusse teisipäeval ja läheb kolmapäeval tagasi.

Sulatusmasina tööpõhimõte on lihtne. «Diislikütusel töötav põleti ajab kolus vee kuumaks ja sinna valatakse lumi sisse. See on sama kui panna pott lumega pliidile,» selgitas Tomson.

Sulatuspaagis on vesi umbes 40 kraadi, kanalisatsiooni väljudes vaid viis kraadi. «Pole mõtet ülearu kuumaks kütta, sest see oleks liigne kulu ja efektiivsus pole palju suurem.»

Masina võimsus sõltub lumest. Tartus näidatud masina kolusse mahtus korraga kuus kanti lund ning esimese tunniga oli sulatatud ligi sada kuupmeetrit.

«Linn tahab saada objektiivset ülevaadet, sellepärast teeme täistööpäeva,» ütles Tomson, kelle sõnul jääb masina hind 400 000 euro kanti (üle kuue miljoni krooni). Sulatamise hind sõltub kütuse hinnast ja on umbes viis eurot kuupmeeter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles