Noored piltnikud ootavad üleujutust

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Keskkonnahariduskeskuse loodusmatkade ringi noored ootavad lume sulamist, et saaks üle kallaste tulevat Emajõge pildistama minna. Pildil Triinu Aru (paremalt), Taavi Eomäe, Pelle Mellov, Mihkel Keldoja ja Jaak Joonas Keldoja.
Tartu Keskkonnahariduskeskuse loodusmatkade ringi noored ootavad lume sulamist, et saaks üle kallaste tulevat Emajõge pildistama minna. Pildil Triinu Aru (paremalt), Taavi Eomäe, Pelle Mellov, Mihkel Keldoja ja Jaak Joonas Keldoja. Foto: Sille Annuk

Vähemalt kuus noort loodavad, et ka sel aastal toob lume sulamine kaasa Emajõe võimsa üle kallaste tõusmise. Mitte vihast madalais paigus elavate inimeste vastu, vaid selleks, et paremaid fotosid saada.


Lille Maja jagab taas noorte omaalgatuslikele projektidele euroraha ning keskkonnahariduskeskuse loodusmatkade ringi poisid-tüdrukud panid sellisest võimalusest kuuldes pead kokku.

Ajurünnakus ei saanud eriti kõrgelennulisi mõtteid puistata, sest pidi arvestama ka summaga, rääkis 14-aastane Jaak Joonas Keldoja. Üle 120 euro korraga taotleda ei saanud.

Pakuti välja nii kanuumatka, maastikumängu kui lumeskulptuuride võistlust, parima ideena jäi pinnale aga fotojaht.

Jaht ja näitus

15-aastase Mihkel Keldoja sõnul jäi eelmise aasta üleujutus väga selgelt meelde ning sealt tuli ka mõte kutsuda üles sel aastal juhtuvat jäädvustama.

Ta rääkis, et eesmärk pole mitte ainult ilusaid pilte teha, vaid anda noortele võimalus jõge tundma õppida ning looduse ja selle tujude vastu huvi äratada.

Aga mis saab siis, kui selle kevade üleujutus pole kaugeltki nii muljet avaldav kui eelmisel aastal? «Siis tuleb teha pilt muljet avaldav,» muigas loodusmatkade ringi juhendaja Eva-Liisa Orula.

Pildistada võib nii Emajõge kui ka kõiki lähedal asuvaid kraave-tiike, mis oma sängidest välja tikuvad.

Fotod trükitakse A4-formaadis välja ning neist pannakse keskkonnahariduskeskuse seintele üles näitus. Piltide tegemiseks ja nende korraldajale saatmiseks on aega aprilli lõpuni, näitus on avatud kuu aega alates mai teisest nädalast.

Noortekeskusele toodi seekord viis avaldust. Teiste projektidena korraldatakse näiteks kommertsgümnaasiumis humoorikas näitevõistlus, kus igas etenduses peab kindlasti olema kasutatud lauset «mul on peaministrile sõnum», ning noortepidu, mis on mõeldud just DJ-dele, kes saavad õpitut näidata.

Äriprojekt jäi välja

Lille Maja noorsootöötaja ja projekte läbi vaadanud žürii liige Helena Stamberg ütles, et tuli ka kuues taotlus, kuid see oli äriline ettevõtmine ega vastanud seega konkursi tingimustele. Sellest on kahju, sest mõte oli poistel hea: nende plaaniks on oma kooli garaažis avada jalgrataste ja BMX-rataste parandus.

Euroopa Sotsiaalfondi raha on noorteprojektidele jagatud eelmise aasta lõpust, lisaks Lille Majale korraldavad konkursse Tartus ka Öökulli ja Anne noortekeskus ning Tähe noorteklubi.

Järgmisena jagab raha taas Anne keskus, kuhu saab projekte esitada 13. märtsini.

Lille Majalt toetust saanud projektid
• Lillekimpude valmistamise õpituba emadepäeval koos piduliku kringlisöömise ja morsijoomisega.
• Kahepäevane õpituba 10–20aastastele taaskasutatavast materjalist koti valmistamiseks.
• Tartu kommertsgümnaasiumi 7.–12. klasside õpilaste näiteprojekt «...mul on peaministrile sõnum...».
• Fotojaht kevadisest üleujutusest 12–16-aastastele õpilastele.
• 10–16-aastastele mõeldud noortepidu, kus Lille Majas väljaõpetatud diskorid saavad oma oskusi näidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles