Elvas on puudus üürikorteritest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Varem peaaegu olematu üürituruga Elvas on viimase poolaasta jooksul kasvanud järsult nõudlus üürikorterite järele, nii et maakleritel on korterisoovijatest järjekord ukse taga ja korterid leiavad päevaga üürniku. 


«Kui ma hommikul pakkumise üles panen, siis õhtuks seda korterit ei ole,» ütles Domus Kinnisvara maakler Diana Kurvits. «Neid, kes Elvas korterit tahaksid, on palju, aga kortereid, mida pakkuda, ei ole piisavalt,» rääkis ta. Kuus vahendab Kurvits Elvas keskmiselt 2-3 korterit, samal ajal on ootenimekirjas veel 3-4 inimest.

Maakleri tähelepanekul kasvas nõudlus üürikorterite järele Elvas eelmise aasta suve lõpus, eriti oli elavnemist märgata mullu viimases kvartalis. Kõige sagedamini tõid korteriotsijad Kurvitsa meenutusel elamispinna otsingute põhjuseks uue töökoha Elvas.

«Nähtavasti on töökohad peamiseks põhjuseks, miks Elvas on nõudlus üürikorterite järele kasvanud,» nentis ta.

Mitusada uut töökohta

Elva üks suurimaid tööandjaid Enics Eesti suurendas firma juhi Kalle Kuusiku sõnul eelmise aastaga oma töötajate arvu umbes 240 võrra: aasta alguses töötas firmas 460 töötajat, aasta lõpus juba 700. Kuid Kuusik ei usu, et uued töökohad oleksid nõudlust üüriturul kasvatanud.

«Ma ei taha hästi uskuda, et meie loodud töökohad üüriturgu mõjutasid, sest enamik uutest töötajatest elas ka varem Elvas,» ütles Kuusik.

Kaanon Kinnisvara juhatuse liikme Toomas Mustimetsa selgitusel on Elva üüriturg sedavõrd väike, et isegi kui nõudlus tekib 10–20 üürikorteri järele, on see märgatav kasv. «Elvas ei ole sellist üüriturgu, et kümned vabad korterid oleksid ootel. Kui nõudlus kasvab, siis tekibki kohe puudus üürikorteritest,» rääkis ta.

Elvas kortereid vahendanud Domus Kinnisvara maakleri Diana Kurvitsa sõnul on eriti nõutud väiksemad, 1-2-toalised korterid. Head korterid lähevad vahel nii kiiresti ära, et maakler ei jõua kuulutustki üles panna, kuid viletsas seisus või ülehinnatud korterid võivad seisma jääda. Meelepärase korteri puudumise korral on Kurvitsa sõnul mõnel juhul üüriks läinud ka majaosad.  

2-toalise üürikorteri keskmine hind on Kurvitsa andmeil praegu 3000 krooni (192 eurot) ehk enam-vähem sama palju kui Tartuski. Kurvits ei usu, et üürihinnad Elvas veel tõusevad.

Toomas Mustimets Kaanon Kinnisvarast näeb aga hindadele pisut kasvuruumi juhul, kui püsib suurenenud nõudlus üürikorterite järele.

Korteriostuga tõtata ei tasu

Kui kaua võiks suurem nõudlus üürikorterite järele püsida, on Kurvitsa sõnul raske hinnata, sest see sõltub paljuski piirkonna tööandjatest. «Nõudlus püsib nii kaua, kui töökohti jätkub ja juurde luuakse,» ütles ta ning lisas, et praegu pole nõudluse langust näha.   

Ka Tõnisson Kinnisvara juhataja Sulev Puusaar on seda meelt, et nõudlus üüriturul sõltub paljuski tööandjatest. «Seda ei saa öelda, et Elva oleks nüüd kohe atraktiivne üüripiirkond,» märkis ta.

Seetõttu ei soovita Puusaar Elvas korterit osta üksnes üüritulu saamise eesmärgil. Praegune üürikorterite puudus võib üsna kiiresti asenduda ülepakkumisega, kui firmadel suuremat hulka uut tööjõudu enam vaja pole.

«Nn pensionisambaks ei ole Elva üüriturg stabiilne. Sada uut töökohta võisid tekitada praegu nõudluse, aga see on ajutine nõudlus,» ütles ta. 

Tahetakse väiksemaid kortereid
• Kõige nõutumad on Elvas 1-2-toalised üürikorterid.
• 2-toalise üürikorteri hind on Elvas u 3000 krooni (192 eurot) kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles