Prokuratuur süüdistab ministeeriumiametnikku korduvas pistisevõtmises

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Munga 18 asuv haridus- ja teadusministeerium.
Tartus Munga 18 asuv haridus- ja teadusministeerium. Foto: Sille Annuk

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse haridus- ja teadusministeeriumi infosüsteemide talituse juhatajat Jaanus Christoffelit pistise nõudmises ning korduvas pistisevõtmises. Kohus arutab kriminaalasja üldmenetluse korras.


Vastavalt süüdistusele leppis Christoffel (34) riigiametnikuna ühe aktsiaseltsi juhatuse liikmega kokku, et ettevõte toetab rahaliselt tema elukaaslast. «Kohtueelse uurimise käigus selgitati välja, et selline toetus oli 150 000 krooni,» märkis kriminaalmenetlust juhtiv ringkonnaprokurör Marge Püss.

Lisaks süüdistatakse ametiisikut selles, et ta on saanud teise juriidilise isiku esindajate käest tasuta reisi Iirimaale koos majutusega. Samuti on Christoffel saanud restorani kinkekaardi väärtusega 1500 krooni.

Prokurör selgitas, et süüdistatav vastutas haridus- ja teadusministeeriumi infosüsteemide talituse juhatajana ministeeriumi IT-hangete eest.

Süüdistuse kohaselt nõudis Jaanus pistisena ühelt osaühingult sülearvuteid vastutasuna selle eest, et haridus- ja teadusministeerium ei lõpeta ennetähtaegselt sõlmitud hankelepingut. Püssi sõnul on Christoffel saanud pistisena ka üle 30 000 krooni maksva sülearvuti.

Kohtueelsel uurimisel on välja selgitatud, et kirjeldatud sündmused leidsid aset aastatel 2008.-2010.

«Antud kriminaalasjas olen seisukohal, et riigiametnikul on suurem süü ja vastutus. Oma rolli tõttu ühiskonnas peab riigiametnikuna töötav isik olema eriti kõrgete väärtushinnangutega ning võimeline aru saama oma tegevuse tähendusest ja võimalikest tagajärgedest,» lisas prokurör.

Kriminaalasja kohtueelset uurimist viis läbi Kaitsepolitseiameti Lõuna osakond ning juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Christoffelit süüdistatakse karistusseadustiku § 293 lg 2 p 1 ja p 2 järgi. Kohtus süüdi mõistes võib süüdistatavat oodata rahatrahv või kuni viie aasta pikkune vangistus.

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm otsustas täna peatada teenistussuhte ministeeriumi infosüsteemide talituse juhataja Jaanus Cristoffeliga seoses talle Lõuna ringkonnaprokuratuuri poolt esitatud süüdistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles