Sporditegelane graveerib käsitsi arvutitega võidu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahro Lukk (80) hakkab graveerima Jõulukellu konkursi rändauhinda. Käes on tal frees, mille külge on kinnitatud kõvasulamist otsik.
Kahro Lukk (80) hakkab graveerima Jõulukellu konkursi rändauhinda. Käes on tal frees, mille külge on kinnitatud kõvasulamist otsik. Foto: Kristjan Teedema

Jõuludeks kingitakse muu hea ja parema hulgas ehteid ja pokaale, millest mõni saab eriliselt isiklikuks graveeringuga. Üha enam teeb seda tööd arvutiga ühendatud aparaat. Seepärast ongi graveerija Kahro Lukk üks väheseid Tartus, kes kirjutab metalli, klaasi või mõne muu kõva materjali peale oma käega.

Kui külastasime teda Rüütli ja Munga tänava nurgal Gravexi tagakambris, oli tema ees töölaual kuusekujulise siluetiga metallehistöö, mis ühendatud aluse külge. See on müürseppade kutsemeistrivõistluse Jõulukellu rändauhind. Alusele kinnitatud plaadile tuli graveerijal jäädvustada tänavune võitja Tartu kutsehariduskeskus.

Kahro Lukk tõmbas plaadile juti joonlauaga ette ja pani käima freesi, mis tegi sellist pahaendeliselt surisevat häält nagu vanasti hambapuur. Kui ta meenutas sealjuures oma esimest graveerimistööd 50 aastat tagasi, rääkis ta enda tehtud masinast, mille suur osa juppe olidki sugulasest hambatehniku käest saadud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles