Nagu kevadel: Emajõgi tõusis jõulukuul ootamatult üle kallaste

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Ihastes uputas vesi eile paadisilda, üle rüsijääga kaetud jõe paistis aga üleujutatud Ropka luht. Tavaliselt kipub Emajõgi madalamates kohtades üle kallaste kerkima ikka kevadise sulaga või pikkade paduvihmade mõjul. Kuidas ilm praegust jääkatet mõjutab, on raske ennustada.
Kristjan Teedema
Vana-Ihastes uputas vesi eile paadisilda, üle rüsijääga kaetud jõe paistis aga üleujutatud Ropka luht. Tavaliselt kipub Emajõgi madalamates kohtades üle kallaste kerkima ikka kevadise sulaga või pikkade paduvihmade mõjul. Kuidas ilm praegust jääkatet mõjutab, on raske ennustada. Kristjan Teedema Foto: Kristjan Teedema

Pole olnud lume sulamist ega suuremat vihma, kuid Emajõgi kerkib nagu pärmi peal. Veetaseme kiire tõusu põhjus on jõe kurvidesse takerdunud rüsijää, mis ei lase veel vaikselt Peipsisse voolata, vaid paisutab seda kallastele.

Veetase hakkas tasapisi kerkima 12. detsembri varahommikul. Hiljem tõus kiirenes ning ööl vastu eilset ja eile päeval kerkis jõgi automaatse mõõteseadme andmetel iga tunniga sentimeetri või kaks. 

Raske ennustada

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles