Pärnakas püüdis Tartus viisakaid autojuhte

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valter Parve Tartus viisaka autojuhi otsinguil.
Valter Parve Tartus viisaka autojuhi otsinguil. Foto: Margus Ansu / Postimees

Reedel korraldati Tartus Riia ja Raja tänava ristmiku jalakäijate ülekäigukoha juures liiklusvaatlus, et leida viisakaid autojuhte ning premeerida neid bensiiniga.

Vaatluse «Austa nõrgemat» eestvedaja oli Tartu Ülikooli Pärnu kolledži õppejõud Valter Parve, kes on kiitust väärivaid autojuhte jahtinud liikluses juba viimased 13 aastat. «Tekkis kunagi selline mõte, et virisemise asemel võiks proovida midagi muuta. Siis leidsingi, et liiklus on valdkond, kus annab ka üksinda midagi ära teha,» rääkis Parve.

Aastate jooksul on ta jalakäijatest hoolivaid juhte premeerinud sponsorite abil juba üle 70 korra. Tavaliselt on ta seda teinud oma kodulinnas Pärnus ja viimastel aastatel ka Viljandis. Reedel aga otsustati tulla Tartusse ning vaatluskohaks valiti välja Riia ja Raja tänava ristmikul olev sebra.

Kümme minutit

Oma senise kogemuse põhjal pakkus Parve, et esimese viisaka autojuhi saab kätte umbes 10 minutiga. Preemiat on tema sõnul väärt selline sohver, kes märgates ülekäigu juures ootavat jalakäijat, võtab varakult hoo maha ja jääb seisma. „Mitte ei peatu pidurite kriginal, et vältida inimesele otsasõitu,” selgitas liiklusaktivist. „Jalakäijale peab olema antud selge signaal, et teda on märgatud.”

Tartu-vaatluse esimesed paar minutit midagi rõõmustavat ei toonud. Ühtlane autodevoog kihutas sebra otsas seisnud jalakäijast mööda ja keegi ei peatunud. „No täitsa häbilugu,” oli Parve pettunud, kuni lõpuks peatus sebra ees valge Volkswagen Transporteri väikebuss ja lasi jalakäija viisakalt üle tee. „Vot see on ilus,” õhkas liiklusaktivist ning kirjutas sõiduki numbrimärgi oma protokolli.

Viisakas rekkajuht

Esialgu oli plaan Tartus premeerida vaid ühte autojuhti, vaatluse käigus otsustati lisada veel üks. Nimelt võttis järgmise jalakäija ees hoo maha ja peatus hiigelsuur Volvo veoauto – liikluses üsna harv nähtus. „See on juba tase,” lausus ka Postimehe fotograaf ning peale lühikest arutelu sponsori esindajaga otsustas Parve anda autasu ka veoautojuhile.

Sellega sai esimene Tartu liiklusvaatlus läbi, kuid Parve sõnul on tal plaanis ülikoolilinna juba kahe nädala pärast tagasi tulla. Kus ja millal siis viisakaid autojuhte otsima hakatakse, jäeti saladuseks.   

Valge Volkswagen Transporteri (726 TDZ)  autojuhil ning suure Volvo rekka (678 MFG) sohvril palutakse helistada telefonil 5656 2108, sest mõlemat ootab 20 liitrit tasuta kütust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles