Omaaegne ülimenukas diiva kerkib unustusehõlmast

, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Isotamm kannab Zarah Leanderi (15. märts 1907 – 23. juuni 1981) osas kostüüme, mille autor on kunstnik Triinu Pungits.
Ingrid Isotamm kannab Zarah Leanderi (15. märts 1907 – 23. juuni 1981) osas kostüüme, mille autor on kunstnik Triinu Pungits. Foto: Tiina Viirelaid / Karlova Teater

Ingrid Isotamme kehastuses on Zarah Leander üdini inimlik, kuigi samas väga tahtejõuline ja otsusekindel naine.

Põhjusi, miks tänapäevases Eestis meenutada Teise maailmasõja aegsel Saksamaal ülimenukat rootslannast diivat Zarah Leanderit, leidub omajagu. Üks põhjus on pakkuda kontsertetendusega paras annus meelelahutust, sest lavastusse põimitud tolleaegseid lööklaule võib kuulata tänapäevalgi.

Teiseks saab tutvustada nooremale publikule kunagist lauljannast filmitähte, kelle tegi eriliseks eeskätt tema äärmiselt isikupärane tämber – kontraalt, erakordselt madal, peaaegu mehelikult kõlav naishääl.

Kolmas ja mitte vähem tähtis põhjus on kummutada müüt, mille kohaselt on peetud Zarah Leanderit natsiks. Lavastuses näeb ja kuuleb publik, et kuigi Leander tegi natsidega tihedat koostööd, ei huvitunud ta poliitikast, vaid üksnes oma karjäärist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles