Sahtlinäitusel näeb ajaloolisi illustratsioone ja eksootilisi putukaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa ülikooli loodusmuuseumi liblikakogust. Pilt on illustratiivne.
Osa ülikooli loodusmuuseumi liblikakogust. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Eeloleval neljapäeval kell 16 avatakse Tartu ülikooli loodusmuuseumis TÜ raamatukogu ja loodusmuuseumi ühisnäitus «Metamorfoosid. Maria Meriani imetabased putukad». See on pühendatud Hollandi kunstniku ja putukauurija Maria Sibylla Meriani (1647–1717) juubeliaastale ja tema tähelepanuväärsele teosele «Metamorphosis insectorum Surinamensium».

Sahtlinäitusel on võimalus võrrelda 17. sajandi loodusuurija Maria Meriani filigraanse teostusega illustratsioone Surinami putuka- ja taimeriigist loodusmuuseumi kogudes asuvate eksootiliste eksemplaridega. Autori 300 aasta vanuseid värvikaid kirjeldusi täiendavad entomoloog Andro Truuvergi selgitavad kommentaarid.

Näituse idee kasvas välja Tartu ülikooli raamatukogu 2017. aasta kalendrist, mis tutvustab raamatukogu haruldaste raamatute kogus asuvat Meriani teost.

«Kalendri ettevalmistamisel loodusmuuseumi külastades avastasin, et paljud Meriani kujutatud putukad on väljas muuseumi püsiekspositsioonis. Sealt edasi sündis idee, et miks mitte Meriani pilte ja päris putukaid üheskoos eksponeerida,» rääkis kalendri ja näituse üks koostajaid, TÜ raamatukogu töötaja Moonika Teemus.

«Kuuldes, et Tartu ülikooli raamatukogus on «Metamorphosis insectorum Surinamensium» originaalköide ning on idee teha selle põhjal näitus koostöös TÜ loodusmuuseumiga, olin ma kohe nõus. Meriani materjaliga töötamine oli väga kaasahaarav,» selgitas näituse koostaja, TÜ zooloogiaosakonna doktorant ja loodusmuuseumi spetsialist Andro Truuverk.

Maria Sibylla Meriani tuntakse kui üht entomoloogia rajajat. Aastatel 1699–1701 viibis Merian Surinamis, Hollandi asumaal Lõuna-Ameerikas, kus vaatles ja kogus putukaid. Juba 1705. aastal ilmus Amsterdamis tema tähtteos «Metamorphosis insectorum Surinamensium» («Surinami putukate metamorfoosid»), mis oli üks esimesi Uue Maailma putukafaunat tutvustavaid raamatuid. Teosele andsid suurima väärtuse 60 käsitsi koloreeritud illustratsioonitahvlit. Pärast Tartu ülikooli taasavamist 19. sajandi alguses jõudis raamat ka ülikooli raamatukogusse.

Näitus jääb TÜ loodusmuuseumis avatuks järgmise aasta 3. detsembrini. TÜ raamatukogu 2017. aasta kalendrit Maria Meriani illustratsioonidega on võimalik osta raamatukogu e-poest, ajutisest lugemissaalist, ülikooli muuseumist, loodusmuuseumist ning Apollo ja Rahva Raamatu kauplustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles