Elmar Kitse näitus ületas kunstimaja külastusrekordi kuhjaga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Kitse näituse taaslavastusse lisandus alguses välja pandud 62 maalile näituse lahtioleku ajal viiendana «Harmoonikamängija» (esiplaanil all vasakult esimene, 1966, tempera, paber, 35 × 50 cm).
Elmar Kitse näituse taaslavastusse lisandus alguses välja pandud 62 maalile näituse lahtioleku ajal viiendana «Harmoonikamängija» (esiplaanil all vasakult esimene, 1966, tempera, paber, 35 × 50 cm). Foto: Andres Keil

Täna hommikul algas Tartu kunstimajas Elmar Kitse taaslavastusnäituse piltide mahavõtt ja pakkimine. Pühapäevased viimased andmed juurde liitnud, sai Tartu kunstnike liidu galerist Indrek Grigor öelda, et ühtekokku oli näitusel 3183 külastust. See on vägev rekord, sest senisele vaatajarohkeimale väljapanekule, Endel Taniloo juubelinäitusele, kogunes veidi üle tuhande külastuse.

17. novembril avatud Elmar Kitse legendaarse 1966. aasta näituse taaslavastuse kuraatori Peeter Talvistu sõnul ei lähe seesama väljapanek Tallinna vaatajate ette, kuigi see oli just nõnda kevadel 1967. Tulemas on küll Elmar Kitse loomingu suur ülevaatenäitus, kuid millal, ei hakanud kuraator praegu veel veksleid välja andma.

Pärast avamist täienes näitus viie teosega ning lõpuks oli 50 aastat tagasi seintel olnud 105 teosest vaatajate ees 67. Viies maal – Elmar Kits oli sellele nimeks andnud «Harmoonikamängija» – tuli väljapanekusse ühest Tartu erakogust ja oli reprodutseeritud mustvalgena teiste tagaotsitavate maalide hulgas Tartu Postimehes 7. septembril. Tuli teade ka kuuendast pildist, kuid Talvistu sõnul liiga hilja, et see näitusele panna.

Taaslavastust aitasid kuraatoril koostada Tartu kunstimuuseumi fotoarhiivi säilikud. 50 aasta tagune pildistaja ei ole teada ja mõne koha toonasest väljapanekust oli ta jätnud üles võtmata. See-eest pildistas äsjase näituse «Elmar Kits. 1966» otsast otsani üles Andres Keil.

Elmar Kitse näituse taaslavastus on üks neist tänavustest suursündmustest, mille poolt saavad lugejad anda oma hääle Tartu aasta teo valimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles