Öökullid koguvad haigetele lastele raha edasi

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merili Ginter ja Triin Karis rääkisid reedesel raamatuesitlusel ka sellest, et neil ei läinud sugugi kõik ladusalt. Nad ütlesid, et on väga oluline oma asja ajades mitte heituda ja mitte alla anda.
Merili Ginter ja Triin Karis rääkisid reedesel raamatuesitlusel ka sellest, et neil ei läinud sugugi kõik ladusalt. Nad ütlesid, et on väga oluline oma asja ajades mitte heituda ja mitte alla anda. Foto: Sille Annuk
  • Merili Ginter ja Triin Karis panid kokku õpetlikud lood heategevusest.

See oli natuke vähem kui aasta tagasi. Vabariigi aastapäev oli ukse ees ning Tartu koolitüdrukud Merili Ginter ja Triin Karis olid otsustanud heegeldada sinimustvalgeid öökulle, mis sobivad hästi võtmehoidja külge. 

Öökull oli ka nende heategeva ettevõtmise «Väike panus, suur mõju» talismanlind, sümboliseeris lapsevanemat, kes peab valvama oma diabeetikust last nii päeval kui ööl.

Kadriorgu riigipea juurde

Korraga torkas Merilile ja Triinule pähe pöörane idee: miks mitte saata sinimustvalge öökull riigipeale endale.

«Nii me seisime 28. jaanuaril presidendilossi ees, käes karp pisikese öökulli ja kirjaga. Piilusime salamisi uhke hoone poole, jalg kippus all värisema. Vaatasime üksteisele kergelt noogutades otsa ja hakkasime väravast sisse sammuma,» nii on selle päeva kohta kirjas Merili Ginteri ja Triin Karise raamatus «Mõte reaalsuseks».

Öökull oli ka heategeva ettevõtmise «Väike panus, suur mõju» talismanlind, sümboliseeris lapsevanemat, kes peab valvama oma diabeetikust last nii päeval kui ööl.

Raamatu 46 leheküljel on kogemusi, rõõme ja pettumusi Merili ja Triinu enam kui aastasest tööst, mille nad pühendasid esimest tüüpi diabeeti põdevate laste aitamisele.

Kuidas nad meisterdasid käsitööesemeid ja kogusid neid ka teistelt inimestelt ning käisid neid asju laatadel müümas ning kuidas nad lõpuks korraldasid raeplatsil laulupeo, teenides kokku ligi 10 000 eurot. 

Selle raha eest aitasid nad soetada insuliinipumba ja selle tarvikuid kaheksale perele, kus kasvab esimest tüüpi diabeeti põdev laps.

Näpunäited

Kirjapandud ridade vahel on peidus aga ka näpunäited neile, kes samuti otsivad oma ideed, millega ühiskonda teenida. Noorte autorite nõuanded heaks ajurünnakuks on: pane kirja kõik, mis pähe tuleb, ära kritiseeri ühtegi mõtet ning räägi nii palju kui võimalik! 

Just eelmisel nädalal pälvisid mõlemad tüdrukud Tartu linnalt aasta noore tegija tiitli. Nende ettevõtmine on pälvinud rohket üle-eestilist tähelepanu varemgi.

Kui nüüd loo alguse juurde tagasi tulla, siis õnnestus tüdrukuil oma kingitus – heegeldatud öökull – presidendilossi ukse vahelt sisse anda küll. Pärast seda tuli lossikantseleist ka vastus, et president on valmis kingituse hea meelega vastu võtma ning tüdrukutega kohtuma. 

Tänu suurele kajastusele meedias eraldati riigieelarvest diabeedilaste raviks veel 75 000 eurot.

Uus heegeldamisbuum

Raamatusse «Mõte reaalsuseks» kirja pandud lugu ei ole aga kaugeltki läbi. Just praegu on terves Eestis käimas suur heegeldamine, kuna 1500 õpilast 27 koolist meisterdavad öökulle. 

Jüri Gümnaasiumist saadetud 57 heegeldatud öökulli.
Jüri Gümnaasiumist saadetud 57 heegeldatud öökulli. Foto: Erakogu

Teada on ka terve hulk firmasid, kes on nõus need öökullid oma jõulupakkidesse ostma. Kogunev summa aitab taas diabeedilapsi. 

Heegeldamiseks vajalikku  õpetust näeb muide videolt, mis asub internetis aadressil www.meiepanus.com.

Foto: Erakogu

RAAMAT

«Mõte reaalsuseks»

Ilmus ühisrahastusplatvormi Hooandja abiga 

Kirjastanud Otto Wilhelm, trükkinud Print Best. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles