Kohus kuulutas välja Utileek Lõuna pankroti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi Raadi endisel sõjalennuväljal, mis ettevõtmise «Teeme ära» ajal kokku koguti ja mille käitlemise võttis enda peale keskkonnaministeeriumilt saadud raha eest Utileek Lõuna OÜ.
Prügi Raadi endisel sõjalennuväljal, mis ettevõtmise «Teeme ära» ajal kokku koguti ja mille käitlemise võttis enda peale keskkonnaministeeriumilt saadud raha eest Utileek Lõuna OÜ. Foto: Margus Ansu

Täna kuulutas Tartu maakohus välja OÜ Reprohveri (endise ärinimega OÜ Utileek Lõuna) pankroti ja pankrotihalduriks nimetati Indrek Lepsoo.

Võlausaldajate esimene üldkoosolek peetakse 14. märtsil Tartu kohtumajas.

Reprohveri põhitegevusalaks on olnud sorteeritud materjali taaskasutusele võtmine. Käesolevaks ajaks on võlgnik lõpetanud majandustegevuse.

Võlausaldaja OÜ Raadi Arendus esitas pankrotiavalduse Reprohveri pankroti väljakuulutamiseks 5. novembril 2010. Pankrotiavalduse kohaselt on Raadi Arenduse nõue vähemalt 210 000 kr. Nõue tuleneb asjaolust, et võlgnik keeldus pärast rendilepingu lõppu rendipinna vabastamisest ja on sellega tekitanud võlausaldajale kahju.

Poolte vahel oli tähtajaga kuni 30. juuni 2009 rendileping, mille alusel kasutas võlgnik renditud territooriumi erinevate jäätmete hoiustamiseks. Rendileping on lõppenud ja seda ei pikendatud, kuid vaatamata sellele on ca 13 000 tonni jäätmeid jätkuvalt senisel renditud territooriumil.

Võlgniku esindaja ei olnud pankroti välja kuulutamisega nõus, kuna peab makseraskusi ajutisteks. Makseraskuste ületamise aega ei oska võlgniku juhatuse liige prognoosida, see sõltuvat sellest, kui edukaks kujunevad võlgniku poolt algatatud kohtumenetlused, sh menetlus Eesti riigi vastu Euroopa Inimõiguste Kohtus. Samas möönis võlgniku juhatuse liige, et kohtumenetluste pidamist raskendab olukord, kus võlgnikul puuduvad vahendid menetluskulude katteks.

Ajutine haldur Indrek Lepsoo on välja selgitanud, et võlgniku raamatupidamise andmed ei vasta võlgniku tegelikule majanduslikule olukorrale.

Võlgnikul on sissenõutavaks muutunud kohustusi 275 221,96 eurot, millele lisandub pankrotiavalduse esitanud võlausaldaja nõue. Varade turuväärtuseks hindas ajutine haldur maksimaalselt 50 000 eurot.

Kohus möönis, et  Raadile ladustatud jäätmete  (inert-, puidu- ja pakendijäätmed, vanarehvid, suurjäätmed ja Teeme Ära 2008 segaolmejäätmed) täpse turuväärtuse väljaselgitamine on  käesolevas menetlusstaadiumis  ja arvestades aastaaega äärmiselt keeruline ja selgub jäätmete realiseerimise protsessis. Samas jäätmete väärtuse arvestamisel arvestada ka sellega, et jäätmete realiseerimisega kaasnevad ka kulud. Kuna võlgnikul puuduvad igasugused vahendid jäätmekäitluseks, tema üürileping on lõppenud ja tegevusluba peatatud, siis puudub võlgnikul ka võime saada tulu, mille arvel jäätmeid käidelda. Võimalike kohtumenetluste tulemus ja selle saabumise aeg on ette teadmata, mida ei saa arvestada võlgniku maksevõime hindamisel.  Kohtumenetluse tulemi ootamise ajal jäätmete võimalik turuväärtus kindlasti ka langeb kui mitte ei muutu olematuks. Kohus leidis, olukorras, kus võlgnikul on puudunud juba ligi aasta võime tulu teenida, tegevusluba ja tegevus on peatunud, tuleb võlgniku vara hindamisel lähtuda konservatiivsuse põhimõttest. Võlgniku esindaja ei ole millegagi tõendanud oma hinnnagut varude (jäätmed) väärtusele. Kohus leidis, et võlgnik on alaliselt maksejõuetu ja võlgniku pankrot tuleb välja kuulutada.

Kohus nõustus ajutise halduriga selles, et võlgniku  maksejõuetuse põhjuseks  ei saa käesolevas menetlusetapis pidada kuriteo tunnustega tegu. Võlgniku väited makseraskuste põhjuste kohta vajavad pankrotimenetluse käigus täiendavat kontrollimist. Kindlasti on maksejõuetuse üheks põhjuseks osanike vahelised vastuolud, mis on kaasa toonud ka juhtimisvigu. 

Raadi Arenduse esindaja on juhatuse liige Jüri Reinpõld ning Reprohveri esindaja juhatuse liige Märt Hohensee.

Tänane kohtumäärus kuulub viivitamatule täitmisele, kuid on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles