Emakeelne ülikool tähistab sel nädalal 97. aastapäeva

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusülikooli aastapäeva tähistamine. Illustreeriv foto.
Rahvusülikooli aastapäeva tähistamine. Illustreeriv foto. Foto: Kristjan Teedema

Neljapäeval, 1. detsembril tähistab Tartu ülikool rahvusülikooli 97. aastapäeva. Sel puhul peetakse peahoone aulas traditsiooniline aktus, promoveeritakse doktorid ja audoktorid ning antakse üle TÜ Rahvusmõtte auhind.

Aastapäeva tähistamine algab juba 30. novembril, kui kell 16 antakse ülikooli muuseumi valges saalis kätte Tartu ülikooli sihtasutuse stipendiumid, teatas ülikooli pressiesindaja.

Neljapäeval kell 12 avab ülikooli aulas aastapäevaaktuse rektor Volli Kalm. Rektor kutsus ülikooliperet ja kogu eesti rahvast üles rahvusülikooli pidupäeva tähistama ning kinnitas, et ülikooli ainukordne roll eesti keele ja kultuuripärandi hoidja ja arendajana seisab kindlal pinnal.

Rektori sõnavõtule järgnev TÜ kunstiajaloo professori Juhan Maiste akadeemiline loeng käsitleb ülikoolimaastiku rahvuslikku ja rahvusvahelist perspektiivi.

Aktusel promoveeritakse viis audoktorit ja aktusele eelneva aasta jooksul kraadi kaitsnud 118 doktorit. Tartu ülikooli audoktoriteks nimetatakse Tübingeni ülikooli professor Stefan Schreiner (usuteaduse audoktor), Göttingeni ülikooli professor Eberhard Klaus Wolfgang Winkler (keeleteaduse audoktor), Berliini Humboldti ülikooli emeriitprofessor Christian Tomuschat (õigusteaduse audoktor), Turu ülikooli emeriitprofessor Kauko K. Mäkinen (hambaarstiteaduse audoktor), Helsingi Ülikooli professor Markku Leskelä (loodus- ja täppisteaduste audoktor).

Teatavaks tehakse ka TÜ Rahvusmõtte auhinna laureaat. Auhinnaga tunnustab Tartu ülikool isikuid, kes on oma loominguga silmapaistvalt edendanud Eesti rahvuslikku ja riiklikku eneseteadvust.

Õhtu jätkub traditsioonilise tõrvikurongkäiguga, mis algab kell 17 Vanemuise 46 õppehoone eest. Kell 19 algab Vanemuise kontserdimajas aastapäevaball.

Audoktorid peavad aastapäevaürituste raames avalikke loenguid ja TÜ muuseumi valges saalis korraldatakse muuseumi aastakonverents «Muutuste sajand Eesti meditsiinis». Rahvusülikooli 97. aastapäeva tähistatakse ka Viljandi kultuuriakadeemias ja Pärnu kolledžis.

Üritusest näeb otseülekannet www.uttv.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles