Värske haridus- ja teadusminister saabus Tartusse (2)

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps saabus reede keskpäeval haridus- ja teadusministrina Tartusse ministeeriumi tööga tutvuma.
Mailis Reps saabus reede keskpäeval haridus- ja teadusministrina Tartusse ministeeriumi tööga tutvuma. Foto: Sille Annuk

Täna keskpäeval jõudis Tartusse vastne haridus- ja teadusminister Mailis Reps, kelle tänane päev kulub ministeeriumi Munga tänava maja töötajatega tutvumiseks ja enda valitsemisalas toimuvaga kurssi viimiseks.

Tartus asuv ministeeriumihoone pole Repsile siiski võõras, sest ta on selles majas ministriametit pidanud ka aastatel 2002-2003 ja 2005-2007.

Mailis Repsi saadab tema Tartu-visiidil ministri poliitiline nõunik Maarja Keskpaik ning haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm (taamal). SILLE ANNUK
Mailis Repsi saadab tema Tartu-visiidil ministri poliitiline nõunik Maarja Keskpaik ning haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm (taamal). SILLE ANNUK Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tartu Postimees esitas värskelt ministeeriumihoone uksest sisse astunud ministrile kaks küsimust seoses uues koalitsioonilepingus antud lubadustega.

Uues koalitsioonilepingus on lubadus suurendada omavalitsustele eraldatavat koolide tugispetsialistide toetust. Mida see plaan endast täpsemalt kujutab?

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Sille Annuk
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Postimees

Kui 2013. aastal põhikooli- ja gümnaasiumiseadust muudeti, siis omavalitsused jäidki vaidlema sel teemal, kui palju peaks riik rahastama ja vastutuse vaidlus jäi õhku. Omavalitsused tõid ise välja, et nad peaksid saama riigilt juurde 6 miljonit eurot. Järgmisest aastast proovime selle kokkuleppe sõlmida. Omavalitsused ühelt poolt tunnistavad, et nad võtavad selle vastutuse ja riik püüab omalt poolt aidata nii palju kui võimalik. See muutus peaks tulema 2018. aastal.

Eks me peame kõik koos rahulikult läbi vaatama ka Rajaleidja keskuste funktsioonid. Kindlasti teise tasandi tuge on vaja, aga see ei asenda esimest tasandit.

Tahame omavalitsustega kokku leppida, mis on need tugiteenused, kui palju saab riik appi tulla ja mis koolis kindlasti olemas peaks olema.

Koalitsioonilepingus lubate motiveerida ka omavalitsusi tõstma lasteaiaõpetajate palka kooliõpetaja miinimumpalga tasemele. Kuidas see motiveerimine peaks välja nägema?

Selle programmi me töötame välja. Ma ei julge täna öelda, kas see tähendab mingit kindlat protsenti lasteaiaõpetajate palkadest, mille me anname omavalitsustele juurde, tähendab see mingit vahet nagu 2009. aastal oli programm, et kui üks pool pani ühe euro, andis riik ühe euro juurde. See on läbirääkimiste koht. Tahan kindlasti omavalitsuste esindajaid, lasteaednike liitu ja lasteaedade juhatajaid kuulata. Nemad on teinud oma ettepanekuid.

See kahjuks ei ole ainuke teema. Lasteaedadega seonduvalt on rida probleeme, mida tahaksime seaduse tasandil muuta.

Lubadused uue valitsuse koalitsioonilepingust:

* Motiveerime omavalitsusi lasteaiaõpetajate palkade tõstmisel kooliõpetajate palga alammäärani.

* Suurendame tugispetsialistide toetust kohalikele omavalitsustele, et tõsta lastele vajalike tugiteenuste kättesaadavust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles