Elmar Kitse näitus tõmbab vaatama ja pilte juurde tooma

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Kitse maalide näituse taaslavastuse vaatajad näevad suurima saali uksest sisenedes akende all otsaseina, kuhu on lisandunud alates näituse avamisest kolm maali. Need kõik on teistest pisut kõrgemal: «Lillearmastaja» (vasakul), «Surev loom» (keskel) ja «Rahutult» (paremal).
Elmar Kitse maalide näituse taaslavastuse vaatajad näevad suurima saali uksest sisenedes akende all otsaseina, kuhu on lisandunud alates näituse avamisest kolm maali. Need kõik on teistest pisut kõrgemal: «Lillearmastaja» (vasakul), «Surev loom» (keskel) ja «Rahutult» (paremal). Foto: Kristjan Teedema

Nädal tagasi Tartu kunstimaja teise korruse saalides avatud näitus «Elmar Kits. 1966» oli kogunud täna pärastlõunaks üle 700 külastajat, mis teeb sellest väljapanekust viimase aja ühe vaadatuima. Tavatu on seegi, et väljapanek on täienenud kolme maaliga, mis olid nii nagu kõik teised 62 teost vaatajate ees täpselt 50 aastat tagasi.

Kunstiajaloolane, Tartu kunstimuuseumi raamatukogu ja arhiivide hoidja Peeter Talvistu on kuraatorina väljapanekusse kogunud suurema osa Elmar Kitse (1913–1972) isikunäituse teostest, mida aastal 1966 oli võimalik sealsamas vaadata. Pool sajandit tagasi oli seintel 105 teost. Kuna teosed on reaalsuse kujutamisest eemaldunud, võib Talvistu arvamuse kohaselt näitust pidada abstraktse kunsti võidukäiguks Eestis.

Kolm pilti tulid nädal tagasi avatud väljapanekusse pärast seda, kui näitusekülastajad olid avastanud, et neil on kodus just selline maal, mis omaaegse näituse taaslavastuse täielikust komplektist on puudu. Talvistu sõnul on selgunud lisaks neile veel ühe maali asukoht, kuid logistilise keerukuse tõttu – tuleb sõita Harjumaale ja pärast maal tagasi viia – ei ole seda kunstimajja jõudnud.

«Elmar Kits. 1966» on vaatajate ees 11. detsembrini. Praegune erakordne külastajate huvi ei ole Peeter Talvistu arvates siiski nii suur nagu sama näituse puhul 50 aastat tagasi, mil vaatajaid oli kokku rohkem kui 4000.

Eeloleval ja kahel järgmisel laupäeval toimuvad Tartu kunstimajas Elmar Kitse ja Evi Tihemetsa näitustel tasuta kuraatorituurid, mida juhivad Peeter Talvistu ja Tiiu Talvistu. Nii nagu kunstimajas seni on olnud võimalik, ei ole piletit tarvis osta ka näitustele pääsemiseks.

Evi Tihemetsa näitus «Kohtumine 57 aastat hiljem» tutvustab 1959. aastal Karjala ja Koola poolsaare matkal tehtud töid. Kunstiinstituudi vastse lõpetanu kaaslasteks sellel reisil oli kolm tunnustatud maalikunstnikku: Priidu Aavik, Viktor Karrus ja Elmar Kits. Nüüd kohtuvad Kits ja Tihemets kunstimajas taaskord. Lisaks Karjalale ja Koola poolsaarele vahendab näitus Tihemetsa elamusi Islandilt.

Giidituurid Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) algavad kolme järjestikusel laupäeval kell 13.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles