Maanteemuuseumis räägitakse teede- ja liiklusajaloost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteemuuseumis toimub teedekonverents.
Maanteemuuseumis toimub teedekonverents. Foto: Erik Prozes

Eesti maanteemuuseumis on homme teedeajaloo päev, kus võetakse luubi alla teede- ja liiklusajaloo tähtsamad lähtekohad ja areng.

«Teedeajaloo päev on juba traditsiooniks saanud teadusseminar, mis on leidnud kindla koha muuseumi iga-aastases ürituste kalendris. Sel päeval pakume õpetlastele ja uurijatele võimalust tutvustada teemasid, mis seostuvad teede-, liiklus- ja transpordiajalooga ning on muuseumile tähtsad,» rääkis maanteemuuseumi teadur Andres Seene.

Teadusürituse kaudu populariseerib, edendab ja väärtustab maanteemuuseum oma valdkonna ajaloouurimist Eestis. «Ka selle aasta ürituse esinejate ja teemade valik peegeldab muuseumi teadus- ja näitustegevuse perspektiivist aktuaalseid teemasid,» täpsustas Seene.

Doktor Vladimir Sazonov Tartu ülikooli orientalistika keskusest käsitleb teede tähendust ja rolli muistses Lähis-Idas kolmandal aastatuhandel eKr. See pakub head võimalust tasakaalustada maanteemuuseumi valdavalt Eesti-keskseid teemaarendusi üldajaloolise ekskursiga muinastsivilisatsioonidesse.

Eesti jalgrattamuuseumi asutaja Valdo Praust kõneleb Lääne-Eesti suvisest ja talvisest teedevõrgust muinas- ja keskajal.

Maanteemuuseumi teadur Andres Seene ettekanne keskendub 90 aasta tagustele maanteemasinate hangetele Eestis.

Kristel Rattus Eesti Rahva Muuseumist vaatleb Nõukogude Eesti autokultuuri ERMi kirjakogudes sisalduva ainese põhjal.

Nõukogude Eesti tähtsamatele sillaehitusprojektidele annab hinnangu inseneri vaatepunktist Tallinna tehnikaülikooli professor Siim Idnurm. Maanteemuuseumi juhataja Kadri Valner vaagib teadus- ja uurimistöö võimalusi ning vajadusi oma mäluasutuse vaatekohast.

Päeva lõpul on huvilistel võimalik tutvuda tänavu kevadel valminud muuseumi uue püsinäitusega «Head teed!».

Teedeajaloo päeva peetakse Eesti maanteemuuseumis Põlvamaal Varbusel 25. novembril kell 11–15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles