Mats Traadi pingil Rannu pargis on õunad ja tindipott

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pink Rannus koos Mats Traadi talendi austajatega. Kirjaniku koolivend Ants Kaaver istub esireas. Pingi rajamise idee autor Viive Vink paremalt esimene.
Pink Rannus koos Mats Traadi talendi austajatega. Kirjaniku koolivend Ants Kaaver istub esireas. Pingi rajamise idee autor Viive Vink paremalt esimene. Foto: Jaak Kotkas
  • Kirjanik ja luuletaja Mats Traat saab täna 80.

Rannu mõisapargis on uhiuus tammepuust pink, mille peal kirjaniku ja luuletaja Mats Traadi nimi. Mats Traadil on just täna 80. sünnipäev.

Mats Traadi pingi rajamise idee pärineb Rannu raamatukogu juhatajalt Viive Vingilt.

«Meil ei ole siit kandist pärit väga palju kuulsaid inimesi. Aga Mats Traat õppis meie koolis aastatel 1949–1951, ta lõpetas siin seitse klassi,» rääkis ta.

Et majandusliku kitsikuse tõttu ei saanud Mats Traat kohe edasi õppima asuda, töötas ta mõnda aega kohalikus Kureküla sovhoosis karjakuna.

Tänasel päeval Mats Traadile mõeldes hindab Viive Vink iseäranis seda, et ta on oma loomingus kasutanud murret ja seda ikka au sees hoiab. Ka hoolivat kirjanik Viive Vingi sõnul väga Rannu inimestest ning käitub ja kõneleb kui tõeline härrasmees.

Kuna kõige rohkem Rannuga seotud teos Mats Traadi loomingus on «Maastik õunapuu ja meiereikorstnaga», leidis Viive Vink, et kirjaniku auks loodava pingi kaunistuseks võiksid olla õunad.

Töö tegija leidis ta Elvast, selleks sai puunikerdaja Anni Irs, kes valis töömaterjaliks vana tammetüve ning nikerdaski sellesse õunad ja õunapuulehed.

Et tammesüsi oli mustendav, voolis Anni Irs puusse ka tindipoti. Nii on tindipoti kõrvale otsekui sulepeaga visatud Mats Traadi nimi ehk kirjaniku autogramm.

Mats Traadile pühendatud pingi juures tehti pidulikult pilti kuu aja eest, 21. oktoobril, kui ilmad olid veel ilusad. Parki kogunesid Rannu maanaiste seltsi liikmed, naaberraamatukogude inimesed ja teised huvilised, samuti Mats Traadi Rannu-aegne koolivend Ants Kaaver.

Mats Traat isiklikult oli samuti kutsutud, kuid külmetuse tõttu ei saanud ta tulla.

Kui ta aga pilti nägi, kirjutas ta Viive Vingile vastu: «Üsna omapärane see pink. Küllap on seal peal ka hea ja kosutav istuda. Suurim tänu teile kui mõtte algatajale, aitüma kavandajale ja tegijale. Loodame, et pink peab vastu ilmastikule.»

Viive Vink ütles, et tema on sellel pingil istunud küll ja seal oli tõepoolest hea istuda, selja taha jääb pargimüür, ette vaateväljale aga tiik.

Pingi valmimist on toetanud programm Leader, samuti Eesti kultuurkapitali Tartu eksperdirühm.

Mats Traadi 80. sünnipäeva tähistatakse täna õhtul kell 18 Tallinnas kirjanike majas. Ettekandmisele tuleb valikkava kirjaniku loomingust «Koidu kätes on usaldus» ning ettekandjad on Tiit Aleksejev, Riina Roose, Jaanus Vaiksoo ja Veronika Kivisilla. Kontrabassil musitseerib Mingo Rajandi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles