Lõuna-Eesti elupäästjad saavad siseministrilt medalid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeauto.
Päästeauto. Foto: Peeter Langovits

Siseminister Marko Pomerants ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg annavad täna kell 15.00 Salme Kultuurikeskuses üle elupäästja medalid ja päästeteenistuse aumärgid.

Päästeteenistuse aumärgid saavad kuus Lõuna-Eesti Päästekeskuse töötajat ja Elupäästja Medalid kaheksa elupäästjat, nende hulgas kolm eraisikut.

Kolmandat korda tulekahjul elu päästnud Tartu linna päästekomando juhtivpäästjat Endel Leppa autasustatakse Elupäästja I klassi Medaliga.

Teist korda tulekahjul elupäästmise eest saab Elupäästja II klassi medali juhtivpäästja Aivar Aart Tartu päästekomandost. Esmakordse elupäästmise eest tulekahjul saavad Elupäästja III klassi Medali juhtivpäästja Ivan Soosaar ning meeskonnavanem Roman Abubikirov Tartu päästekomandost ja meeskonnavanem Lembit Kirsimäe Tõrvandi päästekomandost.

Tänu päästjate professionaalsele ja ennastsalgavale tegutsemisele päästeti möödunud poolaastal Lõuna-Eestis tulekahjudel kokku viie inimese elu, nende hulgas kolm last. Eraisikute poolt päästeti uppumisest kolm inimest, kelle hulgas kaks last.

Päästeteenistuse Hõberistiga autasustatakse pikaajalise ja eeskujuliku teenistuse eest tuleohutusbüroo vaneminspektor Helju Võsumägi. Päästeteenistuse medaliga teenete eest päästealal autasustati Tartumaa Võnnu komando pealik Andres Smirnovi, korrapidamisbüroo vanemoperatiivkorrapidaja Hillar Jänest ja Viljandimaa Mustla komando pealik Ruttar Ronimõisat, Jõgeva päästekomando juhtivpäästja Heiki Jäägerit ja Jõgevamaa Tabivere päästekomando meeskonnavanem Bernhard Seppa.

Regionaalse kriisireguleerimise arendamise eest saavad Päästeameti peadirektori tänukirja kriisireguleerimisbüroo juhataja Arvi Uustalu ja peaspetsialist Tambet Vodi.


ELUPÄÄSTJATE LOOD

VÕRUMAA
Indrek Ivask
Elupäästja III klassi medal
11. septembri õhtul läks Võrumaal Tamula järvel ümber mootorpaat. Paadis olnud kaks noort meest klammerdusid veesõidukist kinni, mis hakkas vee alla vajuma. Hädasolijaid märkas kaldal oma majapidamises toimetanud Indrek Ivask, kes asus kohe uppumisohus inimeste päästmisega tegelema. Naabertalust sai ta mootorpaadi, millega sündmuskohale sõitis. Veepinnal märkas ta ühte noormeest, kes viimaste jõuvarudega alajahtununa veel vaevu veepinnal püsis. Teist õnnetusse sattunud meest ega paati enam näha ei olnud. Indrek viis kaldale 20ndates eluaastates mehe ja andis ta üle kiirabile. Peale seda püüdis ta veel leida teist kadunuks jäänud noormeest, kuid kahjuks tulutult.
Siiski suutis Indreku operatiivne ja osav tegutsemine päästa ühe noore inimese elu.

TARTUMAA
Denis Manov
Elupäästja III klassi medal
16. oktoobril kell 16.20 läks Tartumaal Kabina karjääris ümber sõudepaat keskealise mehe ja tema 11aastase pojaga pardal. Paat koos meesterahvaga vajus hetkega vee alla. Poiss, kes oli oma hingamisteedesse tõmmanud juba jääkülma vett jäi tänu paksule pealisriidele veepinnale.
Õnnetust märkas lähedal paadiga kalastanud Denis Manov, kes kiirelt poisini sõudis ja temast kinni haaras. Seejärel hüüdis ta appi kaldal olnud inimestele ning palus neil hädaabinumbrile helistada.
Koos paati tõmmatud lapsega sõudis ta kiirelt kaldale ja andis ta üle seal olnud inimestele. Peale seda läks ta tagasi õnnetuspaika püüdes leida uppunud meesterahvast, kuid paraku see ei õnnestunud.
Kiirelt ja vapralt tegutsedes päästis Denis 11aastase poisi elu.

Igor Klaos
Elupäästja III klassi medal
27. oktoobril mängisid lapsed keelatud territooriumil Kallaste sadama kail. Mänguhoos lükkas üks tüdruk kuueaastast poissi, kes kukkus üle kai serva kahe meetri kõrguselt vette. Juhtunut märkas sadamas olnud inimene, kes hakkas valjuhäälselt appi hüüdma. Seda kuulis teisel pool kanalit kalda peal olnud Igor Klaos ja nägi seejärel ka vee alla vajuvat last. Mees hüppas neljakraadisesse vette, ujus teisele poole kanalit ja sai lapse enda haardesse. Last rinnal hoides ujus Igor sadamakai äärde. Ühe käega haaras ta kai ääres olevast autorehvist ja teisega hoidis last vee peal. Hetk hiljem jõudsid appi ka Igori sõbrad, kes ta koos lapsega kaldale aitasid.
Sellise ennastsalgava ja kangelasliku teoga päästis Igor Klaos kuueaastase poisi uppumissurmast.

Roman Abubikirov
Elupäästja III klassi medal
5. oktoobri päeval said Tartu komando päästjad väljakutse Turu tänavale, kus viienda korruse aknast tuli suitsu. Sündmuskohale saabudes läks meeskonnavanem Roman Abubikirov tuleluuret tegema ja avastas, et majas on laps. Kuna olukord nõudis kiiremat tegutsemist sisenes mees põlevasse korterisse. Kõigepealt leidis ta eest teadvuseta meesterahva, kelle ta koridori tiris ning läks seejärel uuesti last otsima. Olles lapse korterist kätte saanud kohtus ta maja koridoris juba suitsusukeldumislüli moodustanud Taavi Kruusimägi ja Raido Rannalaga, kes kannatanud majast välja aitasid ja kiirabile üle andsid.
Kiire tegutsemisega rasketes tingimustes päästis Roman Abubikirov meesterahva ja ühe lapse elu.

Endel Lepp
Elupäästja I klassi medal
Aivar Aart
Elupäästja II klassi medal
Lembit Kirsimäe
Ivan Soosaar
Elupäästja III klassi medal
17. oktoobri südaööl said Tartu komando päästjad väljakutse Kastani tänavale. Kahekordne puumaja oli suitsu täis ja päästjate sündmuskohale jõudes selgus, et teise korruse korteris võivad olla inimesed. Kaks suitsusukeldumispaari koosseisus Endel Lepp, Aivar Aart, Lembit Kirsimäe ja Ivan Soosaar, keda juhendas meeskonnavanem Andres Näkk said korralduse otsida ülemise korruse korterist kannatanuid ja teha kustutustöid. Majast leitigi kokku kolm kannatanut, nende hulgas kaks last.
Professionaalselt tegutsedes päästeti põlevast majast kolme inimese elu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles