Sume tähistaevas paistab Ahhaas nüüd palju selgemalt

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa planetarist Üllar Kivila ning keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Mathis Bogens võtsid uuenenud planetaariumis õrnalt kätele sini-rohelise maakera. Nende vahele jääb aga ereda leedvalgusega optiline kera, mis võimaldab tähistaevast senisest teravamat pilti näidata.
Ahhaa planetarist Üllar Kivila ning keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Mathis Bogens võtsid uuenenud planetaariumis õrnalt kätele sini-rohelise maakera. Nende vahele jääb aga ereda leedvalgusega optiline kera, mis võimaldab tähistaevast senisest teravamat pilti näidata. Foto: Kristjan Teedema

Kuidas ehitada tellinguid kerakujulises ruumis, kus pole ühtegi kandvat pinda? Ja kuidas paigaldada selle ruumi keskele 80-kilone ülikallis optiline kera?

Ahhaa teaduskeskus sai selle keerulise ülesandega hakkama ja nüüdsest võib nende uuenenud planetaariumis pehmete värviliste pinkide peal imetleda senisest tunduvalt parema pildiga planetaariumietendusi.

Viie aastaga suutis teaduskeskus planetaariumi piletimüügist koguda just nii palju raha, et osta uus optilist pilti näitav Megastar IIa kera ja viis digitaalset projektorit, mis üheskoos näitavad senisest märgatavalt kvaliteetsemat pilti tähistaevast. Lisaks värviti kogu planetaarium üle ning loodi juurde istekohti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles