Kirjandus, kunst ja muusika hullutavad üheskoos kahel õhtul Tartut

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal oli festival "Hullunud Tartu" ühendatud luuleprõmmu Euroopa meistrivõistlustega, mille lõpul sai Jaan Malin (vasakult) õnnitleda võidu puhul portugallast Nuno Miguel García Piteirat.
Eelmisel aastal oli festival "Hullunud Tartu" ühendatud luuleprõmmu Euroopa meistrivõistlustega, mille lõpul sai Jaan Malin (vasakult) õnnitleda võidu puhul portugallast Nuno Miguel García Piteirat. Foto: Margus Ansu

Et tuua kirjandust, muusikat ja kunsti põimiv rahvusvaheline festival «Hullunud Tartu» seitsmendat korda asjahuviliste ette, sõitis festivali üks peamisi eestvedajaid Jaan Malin teisipäeval Emajõelinnast pealinna. Seekord oli tal vaja kokku koguda Tallinna kunstnike teosed, mis on kavandatud saata näitusele lõunapoolsete kunstnike loomingu sekka. Täna pärastlõunal tuleb enne festivali algust väljapaneku ülesseadmine Genialistide klubis lõpetada.

Avamine täna Genklubis

Näitusel Genklubis on esindatud Tiit Pääsukese, Laurentsiuse ja Mati Küti looming, rühmitis Delegatsioon K toob sinna nn hullude Tartu naiste ehk Kristiina Viina, Kärt Rebase, Kudrun Vungi ja Kairo pilte. Avamine on kell 17.30 Genialistide klubis.

Kirjanikest tulevad samuti Genklubis kahel festivaliõhtul publiku ette kodumaised kirjanikud Jüri Kolk, Piret Bristol, Marko Kompus, Asko Künnap, Murca, Igor Kotjuh, Joanna Ellmann, Kristina Viin, Indrek Koff, Jan Kaus, Mihkel Kaevats, Ivar Sild, Eda Ahi, Kristjan Haljak ja Hasso Krull.

Kes on Murca? Vahest on trükiviga ja peaks olema kirjutatud Merca? «Ei ole trükiviga,» ütles Jaan Malin. «Murca on noor poetess, kes on aastaid edukalt esinenud muu hulgas Tarslämmil.»

Väliskülalistest ütlevad sõna sekka Domingo de Ramos Peruust, Esa Hirvonen ja Susinukke Kosola Soomest, Chris Stewart Inglismaalt ning Oskar Hanska ja Olivia Bergdahl Rootsist.

Kas kõik see kehtib, mis on trükitud flaierile? «Ei, üks asi ei kehti,» ütles Malin. «Reedel viimases jaos on kirjutatud Hasso Krull, aga tema asemel tuleb Carolina Pihelgas. Hasso on minu teada samal ajal Leo Luksi raamatu esitlusel ja väga võimalik, et seal tuleb pärast pidu.»

Purjus kirjanikke pole kavas

Kas «Hullunud Tartu» publik saab esinemas näha ka purjus kirjanikke, nõnda nagu pakkus seda tavatut vaatepilti Vaba Lava lavastuse «sugu: M» etenduses 5. novembril kirjanikekolmik eesotsas lavastajana toiminud Jürgen Roostega?

«Nii palju kui ma tean, on see välistatud. Vähemalt eesti autorite puhul,» ütles Malin. «Paar aastat tagasi on küll seesugune õnnetus «Hullunud Tartul» juhtunud. Ma võtsin seda väga tõsiselt. Tegin tookord vea, et lubasin esinema inimese, keda ma sisuliselt ei teadnud. Uskusin kellegi teise soovitust ja edaspidi ma ei ole nii sinisilmne olnud.»

Kes see oli? «Ärme läheme konkreetseks,» ütles Malin.

Tänavuse festivali tipuks peab «Hullunud Tartu» eestvedaja teost «Variatsioon Käsu Hansu teemale», mille on kirjutanud Ülo Krigul ning mille esitavad segakoor MaSk ja ansambel Una Corda, mille koosseisus on Liis Viira (harf), Kristi Mühling (kannel) ja Ene Nael (klavessiin).

Seekordse festivali ühe peamise meeleolulise tausta on Jaan Malin üritanud kujundada selliseks, mis on vastukaaluks tema sõnul meie nüüdisaegses luules ja muuski loomingus ülekohtuselt laialt levinud kurbusele ja tumemeelsusele.

«Ma tahtsin midagi helgemat pakkuda,» lisas ta.

Täna ja reedel Genialistide klubis

Rahvusvaheline interdistsiplinaarne festival «Hullunud Tartu 7. Geniaalne» on üks Tartu kui Unesco kirjanduslinna mainesündmusi ja peetakse seekord Genialistide klubis (Magasini 5).

O 10. novembril kell 17.30–17.50 kunstinäituse avamine; kell 18–19.10 esitavad segakoor MaSk ja ansambel Una Corda Ülo Kriguli heliteose «Variatsioon Käsu Hansu teemale», millele järgneb Una Corda lühikontsert; kell 19.20–22.15 esinevad kirjanikud.

O 11. novembril kell 17.15–22.35 esinevad kirjanikud; kell 22.45–03 järelpidu kahel korrusel koos Cathouse Radio, DJ Kaspar Jassa, DJ Berk Vaheri ja Psühhodiskoga.

Allikas: «Hullunud Tartu»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles