Laulukavas kohtuvad mehelikkus ja naiselikkus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tui Hirv.
Tui Hirv. Foto: MARINA PUSHKAR/PM/EMF

Vabakutseline laulja Tui Hirv (26) on asutanud koos islandlasest elukaaslase Páll Ragnar Pálssoniga loomekooperatiivi Konveier, mille esimesest projektist saavad kõigepealt osa tartlased.


Amsterdamis oli äsja islandi muusika festival. Islandilt pärit noor helilooja Páll Ragnar Pálsson õpib Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia doktorantuuris. «Kuna mu elukaaslane on suure osa oma vokaalloomingust kirjutanud mind silmas pidades, siis ma laulsingi Amsterdamis tema laule,» ütles sopran Tui Hirv.

Vabakutseline laulja on lõpetanud EMTA laulu erialal bakalaureusena aastal 2007 ja muusikateaduse magistrina 2009. Õppimise aegu avaldas ta luulekogu «Õli lõuendil» ja romaani «Tähe tänav» ning muusikakriitikat.

Magistritööst edasi

Ilukirjanduslikule loomingule on ta praeguseks punkti pannud. Magistritöö kammerlaulukontsertidest kasvas välja tema kriitiku- ja kontserditegevusest. Loomekooperatiivi Konveier esimene ettevõtmine on omakorda magistritöö omamoodi edasiarendus.

«Uurimisel sai mulle selgeks, millised tegurid kontserdielu soodustavad ja millised takistavad,» ütles Tui Hirv. «Üldiselt tekitab see, kui lauljad ise valivad repertuaari, palju huvitavamaid kavu.»
Nii sündis ka laulukava «Androgüünsed laulud», milles sopran Tui Hirv ja pianist Farištamo Leis esitavad 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi kammermuusikat.

Androgüünne kava

Androgüün on meesnaine. Kontserdikava laulude kunstiline alge on käinud mehe käest naise kätte ja vastupidi.

Nii näiteks saab kontserdil kuulata Debussy «Bilitise laule», mille teksti väitis sõnade autor Pierre Louÿs pärinevat Lesbose saare koopaseinalt, ning Aulis Sallineni «Neli laulu unest», mis olid ooperi «Ratsumies» eeltööks.

«Androgüünsete laulude» esimene kontsert on 19. veebruaril kell 18 Tartu linnamuuseumis (Narva mnt 23). Teine on järgmisel päeval Viljandis ning kolmas nädala pärast laupäeval Tallinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles