Kunstnik leidis kujutatavad tänavalt

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Per William Petersen avas näituse Fuajee galeriis.
Per William Petersen avas näituse Fuajee galeriis. Foto: Sille Annuk

Tartu loomemajanduskeskuse (Kalevi 13) Fuajee galeriis ja Bianca kohvikus saab vaadata maale, millest suurem osa on kummaliselt krobeda pinnaga. See on Per William Peterseni näitus «Tõde on veniv».


«Peri pildid on intrigeerivad,» ütles loomemajanduskeskuse arendusjuht Külli Hansen. «Ta on ka isikuna huvitav, temast õhkub taanlaslikkust.»

Taanlane ta ongi, täpsemalt, väga töökas taanlane. Ainuüksi eelmisest aastast on tal meenutada osalemist Eestis kuuel rühmanäitusel, üht kureerimist ning isikuväljapanekuid Narva muuseumi galeriis ja Taanis Draupneri galeriis.

«Töötan seitse päeva nädalas, kasutan oma ajast sada protsenti kunsti heaks,» ütles Petersen. «Eestisse elama asumine on andnud mulle kunstile keskendumiseks rahu, sest mul on siin väga vähe tuttavaid. Kaks täiskasvanud tütart, lapselapsed ja teised sugulased on samuti Taanis.»

Loomemajanduskeskuses saab vaadata figuure ja portreid, millel ta on kujutanud paaril viimasel aastal Portugalis ja Pariisis nähtud inimesi. Oma reisidel veedab ta palju aega tänavatel, et leida huvitavaid, karakteerseid tüüpe.

Kummalise krobelise pinna tekitavad Peterseni maalidel rannakarbid. Need on ta purustanud ja värvi hulka seganud. Nii saavad soodsa valgustuse korral maalid erilise kiirguse.

Per William Petersen on Tartu Kunstnike Liidu liige. Tema abikaasa Sirje Protsin-Petersen on samuti maalikunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles